Киви – един супер плод

Кивито е любимият плод на нутриционистите. Консумира се прясно или на сок, за да се извлекат всичките му ценни свойства.

© iStock.com

Нито един друг плод не съдържа толкова много хранителни вещества – сред 21 от най-популярните плодове, кивито е с най-висока хранителна стойност. В 100 грама се съдържат 80 мг витамин С, който не е само витамин на имунитета, но също на тонуса и красотата, защото преборва свободните радикали и подпомага производството на колаген. Витамин С допринася и за по-доброто усвояване на желязото - важен елемент срещу умората.

Шампион на храносмилането

Кивито съдържа ензима актинидин, който помага за храносмилането на животинските протеини в месото, рибата, яйцата и млякото.

Едно киви за десерт и веднага се чувстваме по-леки!

Фибрите на кивито стимулират дейността на червата, успокояват синдрома на раздразненото черво и подобряват метаболизма /по-малко холестерол, регулиране на гликемията/ .

Две кивита доставят 5 г фибри, тоест 15% от препоръчителния дневен прием.

Фенолите, които се съдържат в кивито, имат ефект на пребиотици, тъй като позволяват развитието на чревни бактерии.

© iStock.com

Съюзник срещу диабета и хипертонията

Ниският гликемичен индекс на кивито го класира едва на 52-о място сред останалите плодове. Това го превръща в идеален десерт за диабетиците. То е нискокалорично, контролира апетита и помага за фина талия.

Съдържащият се в кивито калий има балансиращ ефект спрямо натрия и така регулира кръвното налягане. Неговата уникална комбинация от антиоксиданти /фенолова киселина, флавани и флаваноли/ предпазва нашата ДНК от щетите на окисляването и представлява превенция срещу сърдечносъдови заболявания, рак и ускорено стареене на организма.

Две експресни рецепти

Смути за тонус

  • Смесете в блендера 2 кивита и 6 мандарини, след ги обелите, добавете сока на един лимон.

Напитката е готова, когато се получи напълно гладка текстура.

© iStock.com

Плодова салата за лесно храносмилане

  • Нарежете на парченца 1 киви, половин папая и кръгче пресен ананас.
  • Добавете кубчета алое вера.

Тази плодова салата е богата на ензими, което я прави идеален десерт, особено след по-богато похапване.

© iStock.com