Какъв хляб да изберем?

В супермаркета или в малката пекарница на съседната улица изборът между десетки видове хляб е и приятен, и труден. Няколко важни въпроса могат да ни ориентират сред това разнообразие.

© iStock.com

С мая или квас?

Без колебание – с квас. Плод на ферментацията на бактерии, естествено намиращи се в обвивката на житните зърна, квасът съдържа органични киселини, които снижват гликемичния индекс на хляба, независимо от това какво брашно е използвано. Освен това квасът подпомага разграждането на фитичната киселина – съставка на семената, която капсулира цинка, магнезия и други минерали, и пречи на усвояването им. Така че с консумацията на квасен хляб си осигуряваме повече витамини и минерали, както и бавни глюциди, които засищат добре и ни спестяват желанието за нещо сладко.

Как правилно да използвате хлебната мая?

Как правилно да използвате хлебната мая?

Използването на мая в различни рецепти за тестени печива всъщност никак не е сложно. Ако искате да замесите перфектните тестени издалия като хляб, погачи, питки, козунаци...

Бял или пълнозърнест?

Пълнозърнестият хляб е богат на фибри и минерали /желязо, магнезий, цинк, селен.../. Той съдържа също витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини. Количеството на хранителните вещества в хляба зависи от употребеното брашно – за приготвянето на пълнозърнест хляб се използват брашна Т150 и Т110, което гарантира, че житните зърна са употребени заедно с кълновете и обвивките, а там именно се намират ценните им съставки. Белият хляб има много ниско съдръжание на хранителни вещества.

Изберете пълнозърнестия хляб, приготвен с квас – така най-ползотворно ще се възползвате от цялото му богатство.

Четете етикетите, защото много често продаваният като пълнозърнест хляб съдържа само определен процент пълнозърнесто брашно.

Ако страдате от синдрома на раздразненото черво, белият хляб е по-подходящ за вас, тъй като от обвивките на пшеничните зърна в пълнозърнестото брашно може да получите колики и подуване на стомаха.

 4 ОЛИА, които са полезни за здравето

4 ОЛИА, които са полезни за здравето

Две-три супени лъжици дневно от тези олиа покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни. Хайде, разнообразете вкуса на ястията!

От пшеница, ръж или многозърнест?

Редуването на хлябове, приготвени от различни зърнени култури, е отлична идея, защото всяка от тях има своя специфика и полезни съставки. Ръжта и лимецът например нямат хрнителната стойност на пшеницата, но са по-богати на разтворими и неразтворими фибри, което е благотворно за храносмилането. При това те не дразнят червата.

Лимецът освен това съдържа по-малко глутен от житото и може да бъде успешна алтернатива за хората, които имат непоносимост към това вещество.

Многозърнестият хляб трябва да съдържат брашна от различни зърна. За съжаление в големите магазини се продават най-вече хлябове, които всъщност са приготвени от бяло брашно и само са поръсени с няколко вида семена.

 Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко - еликсир за здрави нерви, чисти дробове и силен имунитет

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства.

Със или без глутен?

Много малко видове хляб са без глутен. Дори в хляба от лимец се съдъжа известно количество. Глутенът е веществото, което позволява на тестото да бухне. За да бъде избегнат, производителите на хляб трябва да добавят много други съставки, така че да се получи апетитна текстура.

Все пак, ако сте сред тези, които не понасят глутена, можете да се ориентирате към хляба от лимец, който ще бъде най-щадящ за вас.