„Как работи храната“ - най-разбираемият и нагледен пътеводител в храненето

С нагледни и разбираеми графики книгата разкрива целия процес – от производството на храна до това дали е полезна за вас.

Знаете ли, че:

 • Япония консумира 10 л соев сос на човек годишно
 •  Медът съдържа повече калории от захарта
 • 75% от обработваемата земя се използва за изхранване на добитък, не на хора
 •  Прясната ябълка е 25% въздух
 • Яйцата не повишават холестерола
 • В някои плодови сокове има толкова захар, колкото в газираните напитки
 • В безкофеиновото кафе все пак има 3% кофеин
 • Изгаряме 35% от калориите в белтъчините по време на храносмилането
 • В касиса има четири пъти повече витамин С, отколкото в портокалите
 • Над 80% от хората в Източна Азия имат непоносимост към лактозата
 • Краставицата е 96% вода
 • Щурците са по-богати на белтъчини от телешкото месо

Тези и още много интересни и полезни факти ще научите от „Как работи храната“ - новата книга та издателство „Книгомания“. С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти тя разкрива целия процес – от производството на храна до това дали е полезна за вас.

Луксозното издание от близо 260 страници с нагледен илюстративен материал и ясни и точни обяснения анализира всички храни, до които имаме достъп днес, и ни съветва какво да променим в хранителните си навици. Книгата съдържа 6 глави и ни запознава обстойно с всички процеси, свързани с храната: основни хранителни понятия, съхраняване и приготвяне, видове храна, напитки, хранене и диети, как околната среда се отразява на хранителните продукти. 

Концепцията на „Как работи храната“ е създадена така, че да не е задължително последователно четене на статиите. Можете да търсите по теми в показалеца или да прочетете информацията за конкретно вещество. Все пак ви съветваме да не подценявате началните глави. В тях ще се запознаете с важни аспекти от основите на храненето: от какво има нужда тялото, какво са клетките, до какво води недохранването, какво представляват въглехидратите, минералите, белтъците, витамините, мазнините. По отношение на напълняването също ще намерите отговор: причината за него е в различната чувствителност на всеки към хормона на пълнотата лептин. 

Храносмилането също е много подробно разгледано в „Как работи храната“. Ще се изненадате колко храна може да побере стомахът: около 1 литър, но някои се разтягат и могат повече. Това е книгата, от която ще научите съвсем точно какво са въглехидратите, фибрите (жизненоважни за храносмилателната система), белтъците, холестеролът, мазнините, витамините и минералите.

Много полезни са статиите за полуфабрикатите, суперхраните, подправките и билките, за съвременните хранителни навици („храна за вкъщи“) и пълноценните храни. Това, което ни кара да харесваме нездравословните храни, е балансът на сладко, солено и мазно, който осигурява максимално удоволствие на мозъка и ни кара да искаме още и още. Ще се изненадате обаче, че има и полезни полуфабрикати – замразените плодове и зеленчуци.

Специално внимание в енциклопедията „Как работи храната“ е отделено на видовете месо и неговата обработка, защо се търсят заместители на месото, полезността на рибата и морските храни. Любителите на тестените изделия, най-вече на италианската паста, ще научат ценен урок защо тя трябва да е винаги „ал денте“: защото захарта в пастата се освобождава по-бавно и така се ограничават скоковете на кръвната захар.

Суперхраните са вид функционални храни и притежават необичайно високи нива на подобряващи здравето хранителни съставки и почти никакви недостатъци от хранителна гледна точка. Можете да прочетете по-подробно какви са твърденията за претендентите киноа, броколи, авокадо, годжи бери, нар, боровинки, чия, ленено семе, зелен чай и доколко са продукт на маркетингови трикове.

Запомнете този съвет на СЗО (Световната здравна организация), който припомня и „Как работи храната“: човек е добре да изяжда поне по 400 г плодове и зеленчуци на ден или средно по 5 броя. 

Книгата може да закупите от тук: https://bit.ly/3d5x5US 

 

Сподели с приятели