Как да си отгледте зърнени кълнове?

В редовете по-долу ще разберете как може да си отгледате зърнени кълнове.

© iStock.com
  • Кълновете са 10 пъти по-богати на минерали, витамини, олигоелементи и аминокиселини в сравнение със семената. Те съдържат голямо количество ензими, фибри и хлорофил, които улесняват храносмилането.
Как да си отгледате зърнени кълнове в три стъпки:

1. Измивате добре семената.

2. Слагате ги в подходящ съд и покривате с вода за едно денонощие. Количеството вода трябва да е от 2 до 5 пъти повече от семената и това зависи от растителния вид - например люцерната набъбва двойно, а лещата тройно. Съдът се поставя на тъмно място при стайна температура.

3. След 24 часа отцеждате добре водата и оставяте семената да покълнат. Необходимо е да бъдат измивани сутрин и вечер, като винаги се отцежда много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълновете са по-малки от 1,5 мм, а когато станат по-големи, могат да бъдат преместени на светло, но без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил.

В какъв съд да си отгледате зърнени кълнове:
  • Буркан с марля – вземете стъклен буркан и поставете марля на гърлото му с помощта на ластик. Това помага за лесното и бързо промиване и отцеждане на семената в буркана. Ако те са много ситни, поставете марлята на няколко пласта. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.
  • Уред за покълване – съществуват много уреди за покълване, повечето са с тавички и система за навлажняване.
  • Чинийка с почва или марля – това е методът за отглеждане на слузообразуващи кълнове /от ленено семе, рукола, синап и др./. На дъното на чинийката се поставя пръст или марля на няколко пласта, посипват се семенцата по цялата площ и се заливат с половин сантиметър вода. В следващите дни с помощта на пулверизатор семената се поддържат влажни, но не и потопени под вода. Когато се покажат малки неразтворени листенца, чинийката се поставя на косвена слънчева светлина.
Най-разпространените кълнове са от:
  • жито, ръж, ечемик, елда
  • люцерна, рукола, синап, ленено семе
  • соя, китайски боб, нахут, леща
  • броколи, моркови, ряпа, зеле, лук
  • слънчоглед, тиквени семки, бадеми