Кайсиеви ядки срещу рак

Замисляли ли сте се за кайсиите като за нещо, което може да помогне за излекуване или предпазване от рак? Е, това е така според последни тестове и проучвания, проведени в турския университет „Тургут Йозал” в провинция Малатия, източна Турция.

© iStock.com

Изследванията, ръководени от ректора на университета д-р Айсун Бей Карабулут, сочи, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак. Според проучването горчивите кайсиеви ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите клетки, а това дава надежда на милиони пациенти, диагностицирани с рак по целия свят.

Заявявайки, че университетът е стартирал изследванията преди няколко години, Карабулут каза, че са започнали производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия, наречен "Кайзир” с патент, издаден от Турския патентен институт.

Карабулут заяви, че по време на производствения процес ядките преминават през детоксикация.

"По време на производството ние гарантираме да запазим активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и да се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", каза той.

Карабулут добави, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.

Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.