Изварата – фаворитка на бедни и богати

Изварата е един от най-древните кисело-млечни продукти. И макар никой да не знае къде и кога точно за пръв път е получена, тя от древността до днес е особено обичана от домакините, защото им разкрива десетки възможности да приготвят лесни, вкусни и ефектни ястия с нея.

© iStock.com

Изварата е един от най-древните кисело-млечни продукти. И макар никой да не знае къде и кога точно за пръв път е получена, тя от древността до днес е особено обичана от домакините, защото им разкрива десетки възможности да приготвят лесни, вкусни и ефектни ястия с нея.

Не е случайно, че дори римският философ Луций Юний Модерат още в I век от нашата ера я нарича любимо блюдо на трапезата и на бедните, и на богатите.

Днес се знае, че тя е ЦЕНЕН ДИЕТИЧЕН ПРОДУКТ, незаменим в менюто на малките деца и на възрастните хора, както и на всички, които държат да се хранят здравословно.

Изварата се получава от пресичането на прясното или киселото мляко под въздействието на млечно-кисели бактерии и е много полезна заради своя състав: пълен набор от незаменими за организма аминокиселини, протеини, калций, фосфор, желязо, магнезий, млечни захари. Липотропните вещества в нея намаляват процента на натрупване на мазнини в черния дроб и оказват противосклеротичен ефект.

Важно е също, че в изварата има и различни витамини.

  • За диетичното и детското хранене най-подходяща е изварата, получена от мляко, неподлагано на продължителна топлинна обработка.
  • Пресованата суха извара пък се смята за отлично средство при хранителни отравяния.

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАТЕ

Въпреки разпространеното мнение, изварата съвсем не е лека храна. Причината е, че в нея има доста протеини (повече отколкото в някои видове месо), в чието усвояване участват всички органи на стомашно-чревния тракт. При по-големи количества животинските мазнини в нея могат да затруднят работата на черния дроб.

  • Затова оптималната доза от този продукт е 200 г на ден.
© iStock.com

КОГАТО КУПУВАТЕ ИЗВАРА

Прието е тя да се класифицира по съдържанието на мазнини в нея.

  • Във високомаслената те са 18 %, в полумаслената - 9 % ,а в нискомаслената – от 1 до 4%.

Прясната се смята за средство, подобряващо храносмилането, докато престоялата действа точно обратно.

Ако все пак ви се задържи извара от вчера, по-добре направете с нея някакво ястие, за да мине, както се казва, през огън. Оптималната температура за съхранение е от 0 до +4 градуса. За по-дълъг срок изварата може да се замрази без да загуби хранителните си качества.

© iStock.com

КАК ДА СИ НАПРАВИТЕ ВКЪЩИ

  • В кипящо прясно мляко добавете няколко зрънца лимонтозу и веднага изключете котлона.

Прецедете.

Получената извара е фина и подходяща за пряка консумация, но не и за готвене.

  • За кулинарни цели загрейте 1 л прясно мляко, добавете 1 кофичка кисело и без да ври бъркайте до сгъстяване.

Оставете да се отцежда през тензух 30-40 минути.

Домашна извара

Домашна извара

Рецепта за Домашна извара - рецепта за това, как да приготвите домашна извара :-)

КАК ДА Я ИЗПОЛЗВАТЕ В КОЗМЕТИКАТА

Почистваща маска при суха кожа. 3-6 скълцани листа от глухарче се смесват с 2 ч. л. обезмаслена извара. Маската престоява на лицето 20 минути и се измива с топла вода.


ИНТЕРЕСНО

Според специалистите по гастропсихология, хората, които обичат извара, са последователни, сърдечни, отстъпчиви, обичат подредения живот и избягват конфилкитите.

Съновник : aко сънуваш, че някой яде извара, ще получиш привилегии заради проявена от някого слабост.