ГРИЖИ ЗА ДЕТСКОТО ХРАНЕНЕ ПО СВЕТА

В различните страни по света се предприемат различни мерки, които да подобрят детското хранене.

На витаминен бар в училище

В руските училища влиза в действие проект за организиране на витаминни барове за учениците. В тях ще се продават салати, плодове, плодови коктейли, а бюфетите ще предлагат диетично меню за децата с нарушения в храносмилателната система, както и за болни от диабет и алергия.

Безплатни обеди за учениците в Шотландия

В Шотландия малките ученици до трети клас получават безплатни здравословни обеди. Вече е публикуван план за снабдяването на училищата с всички продукти за полезни и хранителни ястия за малчуганите.

Най-здравословно се хранят децата в Англия

Англия е европейски лидер според националния проект „Надежди за ученическото хранене“, публикуван на Острова. Заложените стандарти са по-високи отколкото в страните на Европа, САЩ, Канада и Австралия, стана ясно от него. Най-много деца обаче посещават безплатните ученически столове в Швеция и Финландия. Това е най-добрият начин да им се осигурява здравословна, питателна и вкусна храна, смятат съставителите на проекта.

Рибни ястия и плодове за децата

Специализирани английски сайтове пропагандират необходимостта от промяна в хранителните навици на малките ученици. Те представят по привлекателен начин аргументите на активистите си и подходящи рецепти, които провокират децата да ядат плодове 5 пъти на ден, както и практиката те да се предоставят безплатно от училищата. С познавателни игри малките научават защо в менюто им по-често трябва да присъстват рибните блюда.

Училище публикува своя готварска книга

В средното училище „Виктория“ в лондонския район Ислингтън са намерили начин да поощряват учениците да ядат плодове и зеленчуци. На техните маси в столовата на училището се поставят специални знаци и вази с цветя. Организират се седмици на здравословното хранене, по време на които ученици и учители готвят леки, полезни закуски и ястия и ги предлагат за продажба. Интерес предизвикват и вечерите на кулинарните традиции на различни народи. Училището обаче най-много се гордее с проекта си за готварска книга, в която ще бъдат събрани родителски рецепти за здравословни и подходящи за подрастващите ястия.

Кулинарен кръжок за малки и големи

В град Съндърланд, Великобритания, е открит кулинарен кръжок за ученици и родители в рамките на програмата „Училищна храна“. В него участват деца от всички класове. По време на заниманията те готвят и научават какво означава здравословен начин на живот и хранене, а след това обясняват на съучениците си как и защо е съставено менюто в ученическия стол.

Закуска за ранобудни

В средното училище на Папдейл, област Оркни, Шотландия, откриха специален бюфет, предлагащ полезни за здравето леки закуски преди началото на учебните занимания. Училищната администрация обръща внимание, че често децата пристигат от дома си без да са успели да закусят или пък са хапнали на крак вредните чипсове и сладкиши. Ако останат до обяд гладни, казват от училището, това се отразява на здравето и концентрацията им в часовете. Бюфетът, в който работят ученици, предлага леки закуски и в междучасията. Предвидено е за добро поведение възпитаниците на училището да получават закуските си от там безплатно. Бюфетът се финансира от бюджета на училището.

Пийте вода и по време на час

Според мнението на британските медици децата в училищна възраст не пият достатъчно вода, което се отразява на здравето им. Затова от 2000 г. се провежда кампания, поддържана от държавата, чиито активисти монтират в училищните коридори фонтанчета с питейна вода и внасят в класните стаи бутилки с вода. Учителите не се противопоставят възпитаниците им да утоляват жажда си и по време на час.