Гъбите – оръжие срещу старостта и стреса

Има много вкусни ястия, които можете да приготвите от гъби, те са чудесен източник на здраве. Гъбите осигуряват на организма хранителни вещества като витамин D и микроелементи, без да добавят калории, мазнини или сол, пише „Eat This, Not That“.

© iStock.com

Според д-р Лаура Бурак, автор на книгата "Отслабване със смутита", един от основните странични ефекти на гъбите е, че те могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към стреса и да се подобри хомеостазата.

"Когато става въпрос за гъби, може да чуете термин като "адаптогени" (лекарства, които повишават устойчивостта на организма към широк спектър от вреди и стрес), което е едно от основните предимства на лекарствата, чайовете, кафетата и напитките на основата на гъби", казва Бурак.

„Накратко, някои видове гъби могат да помогнат на организма ви да се адаптира по-добре към стреса."

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Само шепа тиквени семки предпазва от 9 опасни болести

Тиквените семки са отлични както за физическото, така и за психическото здраве. Използват се за медицински цели в продължение на хиляди години. Те са богат източник...

Според проучване, проведено в Journal of Affective Disorders, вероятността да изпаднат в депресия е по-малка при тези, които ядат гъби като шийтаке и портобело, отколкото при тези, които не ядат. В проучването са използвани данни от 2005 до 2016 г., в което са участвали 24 699 души.

Бурак твърди също, че гъбите се приготвят бързо, като увеличават обема и хранителната стойност на ястията с минимално количество калории. Освен това те добавят в организма ви фибри, витамини от група В, селен и мед.

Какво ще стане, ако ядете по един банан на ден?

Какво ще стане, ако ядете по един банан на ден?

Толкова ли са полезни бананите, колкото се казва? Нека да разгледаме научните доказателства.

"Гъбите са богати на витамини, минерали и концентрирани антиоксиданти", казва Бурак.

Два вида от тези антиоксиданти са ерготионеин и глутатион. Тяхната комбинация помага за предотвратяване на процесите на стареене както вътрешно (мозъчни и когнитивни функции), така и външно (например по-малко бръчки).