ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР ЗА ДЕТСКОТО ХРАНЕНЕ

Джейми Оливър е младата звезда-готвач на британската телевизия. Той пробива на 26 години и става изключително популярен с шоуто си „Голият готвач“.

Джейми Оливър е младата звезда-готвач на британската телевизия. Той пробива на 26 години и става изключително популярен с шоуто си „Голият готвач“. Джейми решава да използва популярността си за добра кауза и започва кампания срещу лошата храна, която се сервира в училищните столове. Реалити сериите „Училищният обяд на Джейми“, излъчени през 2005 г., разбунват обществеността – в резултат на нейния натиск Оливър се среща с Тони Блеър и правителството отпуска 280 милиона лири стерлинги за подобряване на качеството на ученическата храна. Джейми Оливър продължава кампанията не само по телевизията, но и чрез своя и на Channel 4 сайтове в Интернет. Едно от най-важните неща, на които акцентира, е, че правилното хранене на децата започва от дома. Затова родителите трябва да се обучават заедно с децата. „Здравословният начин на хранене е белег на умна и предвидлива нация“ - предизвиква Джейми своите сънародници.

Моят манифест

Джейми Оливър

Родителите трябва да бъдат информирани колко важна е добре балансираната диета за техните деца. Мисля, че много от тях не са наясно с действителните количества боклучава храна, с която хлапетата се тъпчат. Твърде много родители не разбират, че ако вафлите, газираните напитки и чипсовете са част от всекидневното хранене на децата, това означава, че те не получават нужните за правилното им израстване вещества и в бъдеще могат да се сблъскат със сериозни здравословни проблеми. Затлъстяването е най-сериозният проблем, но и деца с нормално тегло могат да увредят здравето си – ниският прием на витамини и минерални вещества може да бъде фатален при растящия организъм; големите количества сол и захар пък могат да доведат съответно до високо кръвно налягане (и оттам – до сърдечно-съдови проблеми) или диабет.