Ароматерапия - ползите от етеричните масла

От векове насам хората по света се възползват от лечебната сила на растенията. Последните години ароматерапията доби голяма популярност, благодарение на доказания ефект и положителните усещания от приложението ѝ чрез етерични масла.

© makeup.bg

Тези концентрирани растителни екстракти не просто ухаят приятно, те могат също така да повишат енергията, да донесат спокойствие и дори да заличат болката. И всичко това с помощта на няколко вълшебни капки.

Как работят етеричните масла?

Ароматерапията действа чрез обонянието ни. Молекулата на етеричното масло е толкова фина, че попада в мастния слой на кожата ни и оттам се движи в тялото. Различните аромати имат силата да засилят физиологичните функции. Вдишването на маслата стимулира области от лимбичната система, която е част от мозъка и влияе на емоциите, поведението, обонянието и дългосрочната памет. Тази система участва силно във формирането на спомени и това може да обясни защо познатите миризми могат да предизвикат спомени или емоции.

Етеричните масла са по-добра алтернатива на парфюмите, дезодорантите или освежителите за въздух, тъй като йоните не произвеждат замърсители, в сравнение с аерозолите и други подобни продукти.

Как да ги използваме безопасно и ефикасно вкъщи?

Първото правило на ароматерапията е, че етеричните масла никога не трябва да се нанасят директно върху кожата. Те са твърде силни и трябва да се смесват с масла като жожоба, сусам, бадем или слънчоглед. Основата винаги трябва да бъде студено пресована, за да останат непокътнати витамините.

Хипократ е препоръчвал ароматните бани като превантивно средство, укрепващо здравето на сърцето, още преди 2500 години. Водата е добър разтворител - можете да смесите етерични масла във ваната или да ги добавите към мъглата си за лице. Ако предпочитате да ги разпръснете във въздуха, то дифузерите са перфектния вариант за това, а друга алтернатива е да ги намажете върху крушката в стаята, преди да я включите.

4 смеси от етерични масла, които да опитате у дома

За хормонален баланс: смесете една капка масло от жасмин и две капки розово масло в база. Масажирайте сместа под пъпа както в предната, така и в задната част на тялото си с четири пръста.

При мигрена: смесете по една капка масла от босилек и мента в база и масажирайте главата и около слепоочията.

За акне: комбинирайте няколко капки масло от чаено дърво и база и го нанесете върху засегнатите зони на лицето и тялото.

За повишаване на имунитета: смесете няколко капки масло от евкалипт и риган в дифузер или върху кърпа и вдишайте.

Има ли ароматерапията странични ефекти?

Етеричните масла обикновено са безопасни, когато се използват правилно. Ако не внимаваме с употребата им обаче можем да получим някои нежелани реакции.

Никога не ги добавяйте към храна или напитки и винаги проверявайте етикета на продукта за списък с потенциални странични ефекти. Най-често срещаните включват обрив, алергична реакция, главоболие или силна чувствителност към слънцето. Ако получите някои от тях, измийте засегнатите зони с вода и сапун, а ако те не намаляват или се увеличават, потърсете медицинска помощ.