7 „здравословни” храни, които вредят на здравето

Готовите зърнени храни са идеално начало на деня. Между другото, те са пълни със захар и са изключително мазни в хрупкавата си версия. А това е само един от седемте уж здравословни продукти, пише сайтът „Fitbook”.

© iStock.com

Зърнени храни

Мюслито е здравословно, твърдят експертите. И това е вярно, но само ако смесите овесени ядки с плодове и ядки. Това, което се продава в супермаркетите, в голяма част от случаите е калорийна бомба. Ето един пример: в 100 гр. готови овесени ядки се съдържат 24 гр. захар и 16 гр. мазнини. Освен това по отношение на енергийния баланс разликата с блокче шоколад е едва 450 калории.

Изкуствено обезмаслени продукти

Естественото съдържание на мазнини в някои храни, особено в млечните продукти, има своето значение. Това гарантира добрия им вкус. Освен това подпомага усвояването на определени витамини от организма.Това, което е вкусно, носи удоволствие и засища за по-дълго време. Ако мазнините бъдат отстранени изкуствено, ще получим безцветен и неестествен продукт.

Какво се прави? Точно така – добавя се много захар, а понякога и изкуствени аромати, за да се притъпи този неприятен вкус след обезмасляването. Организмът, обаче, е доста умен и се чувства излъган от подобна измама. Резултатът е усещането за глад. За щастие, все повече хора се вслушват в мнението, че някои мазнини са важни, за да останат слаби и здрави.

Енергийни и протеинови блокчета

Те обещават незабавна енергия или хвалят високото съдържание на протеини. Специално спортистите вярват, че си помагат с такива блокчета. Че това не е така става ясно от списъка на съставките: 20 до 30 различни вещества вече не са рядкост. Често в тях присъстват глицерин, заместители на захарта като малититол (Е 965), но основният проблем е палмовото масло. Такъв високо преработен и следователно лишен от своите естествени съставки продукт не може да бъде здравословен. По-добре изяжте лъжица фъстъчено масло с банан - дава три пъти повече енергия.

Напитки за спортисти

Ако се занимавате със спорт, приемането на течности е алфата и омегата по време на тренировки. Съответно имаме голям асортимент от различни „спортни” напитки. Наред с други неща, те рекламират компенсиране на отделените при потене минерали, като в добавка дават допълнително енергия. Крещящите цветове, в които се предлагат, би трябвало да ви направят предпазливи. Най-добре е по време на спорт да пиете чиста вода или ябълков сок. Професионален съвет за спортисти, които се потят много – към бутилката с вода добавете две щипки сол.

Готови смутита

Смутитата твърдо са възприети като „супер здравословни”. Част от готовите, обаче, особено тези с по-ниска цена, са си истински калорийни бомби. Препоръчаният дневен лимит от 25 гр. в шишенце, в което калориите са с 250 повече, бързо бива надхвърлен. Няколко минути, след като сте го погълнали, кръвната захар рязко се повишава. Смутитата са здравословни само тогава, когато си ги смесите вие и в тях се съдържат плодове и много зелени листни зеленчуци.

Салата от кус-кус

Като по чудо салата от кус-кус бързо стана част от супер-храните. Кус-кусът не е зърно, а се състои от бяла, настъргана твърда пшеница. По същество това е същото като макаронените изделия. Това превръща топчетата във всичко друго, но не и богати на хранителни вещества. Единственото наистина здравословно нещо за салата от кус-кус са зеленчуците и подправките в нея, особено магданозът. Нашият съвет: По-добре да преминете към киноа, просо или елда като основна съставка.

Веган колбаси

Веганските колбаси на базата на соя или пшеничен глутен са хит. Веганите има какво да хвърлят на скарата. Но през 2016 г. фондация „Екотест” провери, каква е хранителната стойност на тези продукти. Резултатът беше категоричен – лоша! В продуктите са открити твърде голямо количество сол, вкусови подобрители, генномодифицирана соя, дори остатъци от минерално масло. В глутена, чийто вкус е най-близък до този на месото, липсва основната аминокиселина лизин, което го прави по-малко хранително от соята, млечните продукти или яйцата.