5 здравословни храни, които са вредни в големи количества?!

Това, че храната е здравословна, не означава, че трябва да я консумирате в неограничени количества и че не можете да качите излишни килограми от нея. Поради тази грешка мнозина попадат в капана, да речем, на плодовете и зеленчуците, без да осъзнават, че дори тези храни, ако се приемат неконтролируемо, могат да бъдат вредни.

© iStock.com

Ето пет от въпросните храни и защо:

1. Банани

Консумацията на твърде много банани може да причини кариес. Подобно на захарта, този плод може да произвежда бактерии, които увреждат зъбите. Добрата новина обаче е, че количеството захар в бананите е по-малко концентрирано.

Ако изядете много зрели банани, може да изпитате и главоболие, тъй като зрелите банани съдържат много тирамин, който може да предизвика мигрена.

  • Два банана на ден се считат за здравословно количество.

2. Сирене

Големите порции сирене увеличават риска от сърдечни заболявания. Този тип храна е богата на наситени мазнини, за които е известно, че причиняват коронарна болест на сърцето.

  • Сиренето често причинява и киселинност поради хормон, наречен холецистокинин, който се отделя по време на хранене.
Крокети със сирене

Крокети със сирене

„Крокетите със сирене“ може да поднесете като предястие или като хапки на парти.

3. Ориз

Макар и вкусен, всъщност съдържа много малко витамини. Ако изядете твърде много ориз, вие се лишавате от всички останали витамини. Оризът повишава също нивата на инсулин.

  • Нормата обикновено е около 90 грама несварен ориз.
Къри с пиле и ананас

Къри с пиле и ананас

** Рецептата Къри с пиле и ананас е бърза, лесна и много вкусна :-) Къри не е само подправка, а също така и името на ястие...

4. Броколи

Броколите съдържат тиоцианати, които водят до свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това може да се сблъскате със загуба на коса, подуване на лицето и други последици.

  • Броколите могат също да причинят запушен нос и други алергии, като кожни обриви или сърбеж.
Броколи с мед и люти чушки

Броколи с мед и люти чушки

Рецепта за Броколи с мед и люти чушки - бърза рецепта с полезното броколи, което помага за изграждане на силни кости заради съдържанието на калций +...

5. Боровинки

Боровинките могат да понижат нивата на кръвната захар под нормалното, което е опасно за диабетиците. Тези плодове разреждат кръвта, така че бъдете внимателни.

  • Една чаша боровинки е препоръчителното количество, пише „Brightside“. /БГНЕС