4 ОЛИА, които са полезни за здравето

Две-три супени лъжици дневно от тези олиа покриват нуждите ни от есенциални мастни киселини, без да застрашават силуета ни. Хайде, разнообразете вкуса на ястията!

Орехово олио – антивъзпалително

  • Кога да го използвате: от време на време
  • Как: за поръсване на салати.

Не се колебайте от време на време да консумирате орехово олио, то подобрява мозъчната дейност.

Богато на Омега 3 и с изявен вкус, това олио придава приятен аромат на зелените салати, на суровите зеленчуци и на рибните ястия.

То може също така да замени маслото, за да ароматизира приятно тестените сладкиши от типа на мъфини и кексове.

Зехтин – антихолестерол

  • Кога да го използвате: в ежедневието.
  • Как: при готвене.

Богат на полифеноли, витамин Е и на мононенаситени мастни киселини, зехтинът има антиоксидантни свойства, предпазва артериалните стени и намалява нивото на лошия холестерол.

Той играе важна роля в предпазването от сърдечносъдови заболявания. Използвайте една супена лъжица от него всеки ден при готвене.

Съдържанието му на олеинова киселина (Омега 9) му придава много добра устойчивост на топлина. Това свойство позволява да се използва за пържене.

Особено добре се съчетава със зеленчуци на пара. Чудесен е за поръсване на салати.

Рапично олио – срещу стареене на кожата

  • Кога да го използвате: в ежедневието.
  • Как: за поръсване.

Богато на витамин Е, рапичното олио забавя стареенето на кожата. То съдържа също Омега 3, ненаситените мастни киселини, от чийто недостиг обикновено страдаме.

Добре е да се консумират две супени лъжици дневно от него, за да си набавяме нужните ни хранителни вещества. Имайте предвид обаче, че Омега 3 киселините не понасят топлината.

Затова го използвайте да поръсвате с него салатите, суровите зеленчуци, зеленчуците на пара и рибите. Ако ви се струва твърде безвкусно, смесете го на равни части със зехтин или орехово олио.

Сусамово олио – антиоксидант

  • Кога да го използвате: от време на време.
  • Как: за поръсване.

Богато на мастните киселини Омега 9 и Омега 6, сусамовото олио съдържа много малко Омега 3. Но пък има в изобилие витамин Е.

С вкуса си на печено, то е най-уханното от растителните олиа.

Идеално е за овкусяване на зеленчуци и за приготвяне на маринати.