3 ползи от тиквата „Цигулка“

Тиквата „Цигулка“ е една от най-разпространените и вкусни тикви. Ето три ползи от тиквата „Цигулка“.

Подобрява зрението.

Съдържа големи количества вит. А – само в една чаена чаша варена или печена тиква от този сорт, се съдържа близо половината от препоръчителната дневна доза. А този витамин е изключително важен за здравето на очите. „Цигулката“ съдържа още антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които също предпазват очите.

Крем супа от картофи и тиква

Крем супа от картофи и тиква

Рецепта за Крем супа от картофи и тиква - любима рецепта от раздела Готвим с 3 продукта :-). На сайта можете да откриете рецепти и за...

Намалява възпаленията.

Тъй като е богата на антиоксиданти, тази тиква има и мощни противовъзпалителни свойства. Тя намалява риска от ревматоиден артрит и намалява болките, ако заболяването е вече факт. Някои учени са на мнение, че този сорт, предпазва и от рак на белия дроб с близо 30%.

Мъфини с тиква и тиквени семки

Мъфини с тиква и тиквени семки

Рецепта за Мъфини с тиква и тиквени семки - рецепта за вкусни, малки ароматни кексчета, подходящи за чай или кафе :-)

Защитава костите.

Около 17% от дневният препоръчителен прием на манган се съдържа именно в тази тиква. Това я прави незаменима при хора, предразположени към различни заболявания на костите и най-вече остеопороза. Манганът е важен, тъй като помага на организма да абсорбира повече калций за костната система и така подобрява минералната плътност на гръбначния стълб.

Баница с тиква (Тиквеник)

Баница с тиква (Тиквеник)

Рецепта за Баница с тиква (Тиквеник) - тиквеникът (Баница с тиква) е една от задължителните гозби за софрата на Бъдни вечер по всички краищата на страната.