Всяка супер мама има нужда от баланс

Скъпи грижовни и всеотдайни мами, които ежедневно се стремите да направите най-доброто за здравето на вашите деца, следващите редове са специално за вас.

Скъпи грижовни и всеотдайни мами, които ежедневно се стремите да направите най-доброто за здравето на вашите деца, следващите редове са специално за вас. Знаем колко трудно е да жонглирате с безбройните работни ангажименти, да поддържате дома и в същото време да готвите полезни и здравословни ястия. За постигането на баланс между всички задължения наистина са нужни супер сили. И понякога има нужда от малко помощ.

 

Всеки специалист по здравословното хранене ще ви обясни, че измежду всички зърнени култури оризът е най-подходящ за приготвянето на ястия за деца. Той е лесно смилаем и усвоим от организма, богат е на хранителни вещества като калций, цинк, калий, магнезий и витамин В комплекс и има много нисък риск от алергии, тъй като не съдържа глутен. Поради тези причини е включен дори в състава на много бебешки храни.

 

Ясно е, че всяка супер мама има списък с любимите ястия с ориз на своите малчугани, които често приготвя. За щастие традиционната ни кухня изобилства от подобни рецепти : любимите на всички лозови и зелеви сарми, супи, пиле с ориз, пълени чушки, славянски гювеч, манастирски гювеч, ориз с тиквички, с праз, с домати, със спанак, с маслини... да не забравяме и обичания от поколения деца бабин „сутляш“, както наричаха някога десерта от мляко с ориз. Към това огромно разнообразие днес се прибавят и много „вносни“ ястия – ориз по китайски, ориенталски пилафи, испанска паеля, италианско ризото, японско суши.

 

Съвременната супер мама знае, че за да се получи познатия ни бял и пухкав при варенето ориз, трябва да се обелят първия и втория слой от зърната на кафявия ориз. Така обаче се губят много ценни вещества: кафявата обвивка съдържа полезни фибри, растителни протеини, витамини В1, B3, В5, B6, витамин Е, както и минералите желязо, магнезий, фосфор и манган, а вторият слой – зародишът - омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамин Е, фолиева киселина, витамини В1 и В5, цинк, фосфор и магнезий.

 

Когато се премахнат напълно първия слой с фибрите и втория слой със зародиша, се получава бял ориз, който е пухкав и се готви бързо. Когато всички слоеве се оставят, говорим за кафяв ориз, който е здравословен, но се приготвя бавно и не е много подходящ за нашенските любими ястия. Как да съчетаем и двете?

 

Добре познатият и обичан от българите бранд КРИНА вече предлага на пазара иновативен и съобразен с всички съвременни изисквания за здравословно хранене продукт. Ориз Баланс неслучайно се казва така – той предлага златната среда, защото запазва 40% от витамините и минералите на кафявия ориз, като в същото време има вкуса и бързото сваряване на белия.

 

Това се постига чрез технологията на частичното полиране  с каменни валове, при което се  премахва само част от  околоплодната обвивка, в която се  намират полезните фибри, витамини от групата В, ненаситени мастни киселини, витамини А и Е.  По този начин се постига идеалният  баланс между полезните качества на кафявия и белия ориз.

 

За производството на ориз Баланс се използват среднозърнести типични български сортове, отглеждани в оризовите полета край село Ковачево, а не вносни. Самите му производители от КРИНА заявяват: „Внимаваме в процеса на производството от засаждането до запечатването на пликовете. Затова гарантираме, че Баланс е вкусен и полезен, а всяко зрънце носи грижа за здравето – фибри, витамини и минерали.“

 

 

Сподели с приятели