Бьоф Строганов - историята на най-известното руско ястие

Бьоф Строганов - историята на най-известното руско ястие с френско име.

© iStock.com

Изисканото блюдо носи името на граф Александър Григориевич Строганов (1795 - 1891 г.), последния представител на рода Строганови. Той е известен с това, че е подарил огромна библиотека на Томския университет, събирана в продължение на повече от 200 години от бароните и графовете Строганови, както и с това, че по негов проект е създаден Одеският университет, който първоначално се е наричал Новоруски А. Г. Строганов е бил генерал губернатор в Новорусия.

Живял е и починал в Одеса, където бил избран за почетен гражданин на града след оттеглянето му от губернаторския пост. Строганов се славел и с любовта си към вкусните ястия. Той държал в Одеса „отворен стол“ - място, в което всеки образован и прилично облечен човек можел да дойде на обяд. Именно за такива заведения било изобретено не от самия Строганов, а от някой негов готвач, хибридно руско-френско ястие: малки парченца телешко месо, запържени и залети със сос.

Като сосът не се подавал отделно по френски маниер, а като руска подливка. Ястието се деляло добре на порции и било много вкусно. Първи го оценили одеските автори на готварски книги, които му дали името.

Бьоф Строганов

Бьоф Строганов

Рецепта за Бьоф Строганов - как да си приготвите известното руско ястие с френско наименование.

Според друга, по-любопитна, версия графът организирал поредния голям бал с обилно угощение. В самия край на тържеството пристигнал без предупреждение царски посланик. В кухнята веднага била отправена заповед да се приготви и поднесе месо. За добро или за лошо точно тогава запасите били на изчерпване. Затова готвачът събрал всички телешки изрезки, запържил ги и ги залял със сметана. Блюдото се харесало на важния гост, а графът без да губи самообладание потвърдил, че ястието си има име – и му дал своето собствено име. А славата на готвача... Е, тя потънала в Лета – реката на забравата...

Говори се и друго – това, че вкусното блюдо било приготвено специално за стария и вече беззъб граф Строганов от неговия отличен готвач. Точно заради това месото било нарязано така фино, за да не затруднява дъвченето на господаря.

Но едва ли има особено голямо значение каква точно е истината. Единственото важно е, че в историята на кулинарията рецептата за Бьоф Строганов има своето специално място, както и без брой почитатели.

Интересен вариант на прославилото се по цял свят ястие е „Калмари а ла Строганов“. В него изкусно нарязаното телешко бон филе се замества с фино нарязани и начукани калмари.

БЬОФ СТРОГАНОВ

БЬОФ СТРОГАНОВ

Рецепта за БЬОФ СТРОГАНОВ - Бьоф Строганов (Beef Stroganoff, на руски език - Бефстроганов) е класическа рецепта от руската кухня, която представлява крехко телешко месо със...