СИРЕНЕ

Сиренето се запазва прясно за по-дълго време, като сложите върху съда, в който го държите, една измокрена в студена вода и добре изцедена кърпа.

• За да се отстрани лошият дъх на сиренето, трябва да се извади от съда в който е стояло, да се остърже с нож, да се изтрие с кърпа, натопена в оцет. След това съдът се измива добре, сиренето се нарежда наново, като помежду се слагат парчета хрян, и накрая се залива с нова саламура. Лошият дъх на сиренето изчезва напълно и то може да се употреби като прясно и вкусно сирене.

• Старо и засъхнало сирене добива своя вкус и вид, като се сложи да престои известно време в прясно мляко.

• За да запазите през горещините прясно масло, завийте го плътно в пергаментова хартия на малки пакетчета от по 100 —150 г и ги потопете в силно осолена вода. За да се държат пакетчетата на дъното, притиснете ги добре с чиния или с капак.

• Ако сиренето се вмирише, изрежете тънко повърхностния му слой, след това го изтрийте добре с намокрена в оцет кърпа. Измийте кутията, в която го държите, за да премахнете останалата в нея неприятна миризма, сложете вътре почистеното сирене и го залейте с прясна саламура.