10 съвета как да направите най-добрите кексчета (мъфини)

В редовете по-долу ще разберете как да направите най-добрите кексчета (мъфини) с нашите 10 съвета.

© iStock.com

1. Погрижете се съставките като мляко, яйца и т.н. да са със стайна температура.

2. Внимавайте да не прекалите с разбъркването – използвайте силиконова шпатула, за да разбъркате леко съставките.

3. В сместа за кексчета (мъфини) трябва да може да се задържи изправена лъжица – ако е по-течна, сгъстете я с допълнително брашно (смлени овесени ядки, млени бадеми, кокосови стърготини, какао и т.н.)

4. Използвайте възможно най-пресните подправки – най-добре е да ги смелете непосредствено преди употреба.

5. Намазнете цялата форма за мъфини, не само отделните гнезда. Понякога сместа набухва толкова, че прелива извън чашките – ако повърхността на формата не е намазана с масло, мъфините ще злепнат и ще се видите в чудо, докато ги отлепите.

6. Все пак, за да не прелива тестото, пълнете гнездата до две трети от обема им.

7. Във фурната сложете хартия за печене под дъното на формата за мъфини. Така ще предпазите долната им част от прегаряне и почерняване.

8. Проверявайте готовността им с клечка за зъби – ако излезе суха, вадете ги от фурната. Иначе ще се препекат и ще станат твърди.

9. Оставете готовите кексчета (мъфини) във формата поне 15 минути. Когато са горещи, са много чупливи и трудни за вадене, особено ако имат за пълнеж пресни плодове.

10. Сервирайте и ги консумирайте пресни. Ако престоят, губят привлекателността си. Може и да ги замразите, но по-добре е да приготвите тестото и да замразите него. Когато решите да го използвате, оставете го за 1 нощ в хладилника и на сутринта изпечете пресни кексчета (мъфини).