ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! 10 лакомства, които трябва да опитате в Истанбул

Истанбул мами туристите с очарованието на уличната храна, продавана на подвижни сергийки, малки павилиончета или направо от лодките около Босфора. Последвайте ни – ще ви разкажем за местните вкуснотии с пожелание сами да ги опитате скоро.

© iStock.com

Перлата на Ориента – Истанбул! Един от най-големите градове в света, бивша столица на византийската, римската, латинската и османската империя, стъпил здраво на два континента: Европа и Азия. Място за среща на различни култури и цивилизации, религии, история, минало и бъдеще.

Изненадващо обаче, въпреки целия този блясък, Истанбул мами туристите не толкова с изискани ресторанти, подобно на Париж или Милано, а с очарованието на уличната храна, продавана на подвижни сергийки, малки павилиончета или направо от лодките около Босфора. Последвайте ни – ще ви разкажем за местните вкуснотии с пожелание сами да ги опитате скоро.

1. Известният дондурма сладолед се приготвя от салеп – напитка, която пък е извлек от подобна на ванилията орхидея. Легендата гласи, че преди 3 столетия един майстор на салеп от Мараш изнесъл врялата напитка да поизстине в мразовитата зимна нощ. Тя бърза станала на лед, а за да я размрази, майсторът я загрял и разбъркал с нож. И създал ново сладко изкушение. Сладоледът е жилав и плътен и уличните сладоледаджии го продават с цял ритуал: размесват дондурмата в казан с метален прът, вдигат го и докато сладоледът се точи като въже, отрязват парче с ятаган и го поставят във фунийка.

Дондурм  сладолед

Дондурм сладолед

© iStock.com

2. През лятото не бива да се изпускат прясно изцедените сокове от плодове – най-евтин е портокаловият, но за да усетите вкуса на Ориента, пробвайте този от нар.

3. От шербетчиите можете да си купите друга популярна напитка – шербет - сок от вода и захар, овкусен с ароматите на различни цветя. Те носят гюма на гърба си и се навеждат, за да потече течността през чучура в чашите.

4. Край туристическите обекти окото на чужденеца примамват и сергийките за разтопен карамел, боядисан в различни ярки цветове - Osmanlı Macunu. Продавачът навива горещата нишка на клечка, така че можете да му наслаждавате като на захарно петле.

5. Маринованите зеленчуци са специална гордост на местната кухня. Може да ги пробвате и в заведения от различни класи, но може дори и на Египетския пазар и на пристанището Еминьоню. Вечер тук изглежда наистина феерично – в светлините на нощните фенери на подвижните сергии ще откриете мънички хрускави краставички и розово зеле, дребни светложълти царевички, оранжевите кръгчета моркови – всичките в неподражаемо вкусна марината. Чашка с тези зеленчуци в зависимост от размера си струва от 1 до 3 лири.

Сок от нар

Сок от нар

© iStock.com
Шербетчия

Шербетчия

© iStock.com

6. Стигнете ли до пристанището под моста Галата, непременно си купете пресен и топъл балък-екмек – сандвич с риба, току-що уловена и запържена или запечена пред очите ви, в ресторантчета, кацнали върху лодки във водата. Не отказвайте да я гарнират със сладък, леко маринован лук, нарязан на тънки сламки и запържен с ивички чушки. Вземете си и половин лимон и щедро полейте със сока тази вкусотия.

7. Другата примамка - мидите, със сигурност може да опитате само тук, по босфорските пристани. Това всъщност не е пилаф с миди, а обратното: мидите са пълнени с... пилаф. Една струва от 50 куруша до 1 лира. И пак впечатление от първа ръка: повече от 5 броя никой не може да изяде, толкова са засищащи.

Миди

Миди

© iStock.com

8. В древния Стамбул много обичат ядките – могат да се купят каквито се сетите на Египетския пазар, известен също като пазара на подправките. Те са част и от най-впечатляващите десерти. Ореховия пастил например е направен от смлени ядки и захар – има фъстъчен, бадемов и лешников, които може да си купите от сладкарниците като „колбаси“ на килограм, но и като бонбони във фунийки. Още по-изкусителни са ядките в шоколад или друга цветна глазура, включително златна и сребърна. Сладкарницата „Şekerci Cafer Erol“, която съществува от 200 години, продава едни от най-вкусните от тези сладости.

9. Озахарените плодове също са част от сладките визитни картички на Истанбул. Най-популярни са варените в плодов сок лимонови резенки. Има обаче още тиквени, доматени, смокинови, портокалови и кестенови – последните са с най-изискан вкус. Модните ресторанти пък ги пълнят с таханов крем и кълцани орехови ядки. А огромното разнообразие от турски сладкиши няма нужда от реклама – направо се спускайте към тавите с баклава, кадаиф, пишмание или шекерпаре!

10. Едно от най-вкусните изкушения на истанбулските улици са огромните изпечени в пещ картофи, наречени kumpir. Пред очите ви продавачът прави разрез, слага в него бучка масло и разбърква вътрешността с вилица, за да се получи нещо като пюре. Вкусът му допълват различни салати, които избирате по собствен вкус от наистина богата витрина.

© iStock.com
Кumpir

Кumpir

© iStock.com