Пиперени зърна

Пиперът е увивно растение, което достига на дължина до 10 м. Неговата родина са крайбрежните гори на Малабар. Отглежда се в тропиците. Плодовете, черни или кафяви, с диаметър 3,5-5 мм са твърди, сбръчкани.

• Те имат приятен аромат и силно парлив вкус. Като подправка се използват недозрелите, изсушени на сянка необелени плодове на черния пипер.

Черният пипер е една от най-популярните подправки в българската кухня. Употребява се в малки количества (средно 1—2 плода на порция). Прибавя се в средата или в края на варенето, ако се употребяват цели плодове. Поставя се в супи, сосове, ястия с по-тлъсто месо, салати, маринати, пастети и като съставна част на къри.

• Когато плодовете на черния пипер узреят, външната обвивка се отстранява и се получава бял пипер. Ароматът и вкусът са по-слаби, затова се предпочита пред черния пипер. В кулинарията са прилага там, където не бива да се разваля външния светъл цвят на ястието, или когато вкусът не трябва да бъде остър, парлив. Обикновено той може да замества във всички случаи с черния пипер.

Зеленият пипер е недозрелите плодове на пипереното растение. Сушени, мариновани и по-рядко пресни, те се използват заради цвета и интензивния им вкус като подправка за месни ястия и добавка в сирената и меките колбаси.