С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Подправки - Левурда

Левурда - Allium ursinum L.
Левурда
/Allium ursinum L./

• Левурдата е позната още като див чесън, мечи лук или див лук. Много от съставките на чесъна съдействат за предпазно, вкл. антиоксидантно действие върху целия организъм.

• Важен ефект е разширяването на кръвоносните съдове и намаляването на риска от запушването им от съсиреци.

• Като резултат се снижава артериалното налягане, намалява се нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, увеличава се амплитудата на сърдечните съкращения и се забавя сърдечния ритъм.

• В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни и великденски салати.

• Народът го нарича мечи лук, защото според поверията, след зимния сън мечките си пречистват с него стомаха, червата и кръвта.

Рецепти с Левурда
назад »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!