С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Подправки - Дафинов лист

Дафинов лист - Laurus nobilis L.
Дафинов лист
/Laurus nobilis L./

• Дафиновите листа се прилагат в умерено количество. Те се поставят като консервант в маринати, сосове, консерви и др. Използват се изсушени листа — половин или един лист на ястие от 4 порции. Поставят се в началото на приготвянето и се изваждат преди сервирането.

• Тъй като дразнят лигавицата на стомаха, дафиновите листа не се препоръчват при стомашни заболявания и особено при киселини в стомаха, както и при заболявания на бъбреците, жлъчката, черния дроб.

• В древността дафиновото дръвче (дафин) се е смятало за свещено. Храмовете на Аполон в Гърция някога били обкичвани с клонки от дафин. Тъй като Аполон се смятал за покровител на светлината, радостта, поезията, музиката, победата, лечението, то с дафинови клонки се увенчавали победителите — поети, спортисти и т. н.

• Днес дафиновите листа се прилагат предимно като подправка. Освен тях се употребяват и плодовете на вечно зеления храстовиден благороден лавър от сем.Лаврови, достигащ на височина до 8 м. Негова родина са земите около Средиземно море и Мала Азия.

• У нас дафинът се отглежда като декоративно растение. Листата съдържат 1% етерично масло, като в плодовете то е 0,50%. От листата се получава етерично масло, което е жълта течност със сладникав вкус и силен приятен аромат.

Рецепти с Дафинов лист
назад »
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!