С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Практични съвети

Съвет: ВАРЕНЕ НА РИБА

ВАРЕНЕ НА РИБА
• При варене големите риби, за да се запазят цели и да не се разкъсат, трябва да се варят на тих огън. За още по-голяма сигурност рибата се обвива в тънко платно, след което се обвързва с канап или здрав конец, без да се пристяга силно. Преди да се употреби, платното за обвиване на рибата се изпира със студена вода, за да се отстрани миризмата от прането със сапун. По-малките риби се увиват само с платно, без да се пристягат с конец. Този начин на варене е за риба с по-заоблена форма; това се прави с цел да им се придаде по-голяма устойчивост при варенето, както и да се запази здрава кожата им, която запазва вкуса, хубавият вид и сребриста лъскавина на варената риба. При варене на риби с плоски форми, като калкан, морски език и др., увиването на рибата в платно не се прилага.

• Риба, която се вари цяла, се слага в хладка вода. Ако се сложи в много гореща вода, може да се напука кожата й. Нарязаната риба се пуска в гореща вода. Рибата се счита за сварена, когато перките й лесно се отделят.

• Варете риба, като прибавите към водата 1 ч. ч. прясно мляко. Месото ще бъде по-крехко и бяло, а специфичната миризма - по-слаба. Направете няколко разреза върху кожата на рибата. Така тя няма ще се свари по-бързо и ароматът на подправките ще проникне в месото.

• Най-правилно се соли рибния бульон в началото на варенето.

Рецепта за рибен бульон

Назад

Всички Коментари

Добави коментар
Здравейте! Аз съм нова във форума. Отдавна се интересувам от кулинария, но все не се престрашавах да вляза в този готин форум. В една много стара книга, останала от баба ми, видях рецепта за пълнен лаврак. Там се казва, че се пълнят корема и ушите. Ама какви уши в риба все пак? Може ли някой да ми каже какво е това? досега не съм готвила лаврак.
от Anita+, 21.10.2008 23:12
Ако желаете бульона от варенето на рибена чорба да е по силен то към него добавете при варенето опашката,перките,гръбнака,кожата.След това всичко се изхвърля а бульона се прецежда.
от Владимир Петровски, 17.04.2006 17:25
Когато си купувате риба от магазина можете да познаете дали е стара или не като я потопите във вода. Ако потъне рибата е стара, а ако не потъва то значи че е прясна.
от Владимир Петровски, 17.04.2006 17:21
Само за регистрирани потребители.
 
Регистрация
Забравена парола!
Забележка: Само на регистрираните потребители коментарите се публикуват директно. На всички останали коментарите се публикуват след преглед.