рецепта

Кифли от типово брашно с маслини

Кифли от типово брашно с маслини

София Мел Брашно за типов хляб е подходящо за приготвянето на по-диетични тестени изделия.
5 5 1

Тестени изделия

Подготовка: 30 мин.

Готвене: 40 мин.

Порции: 15-20

Българска

Рецептата "Кифли от типово брашно с маслини " беше добавена на

Добави коментар

Продукти

1 кг Брашно София Мел Типово
топличко прясно мляко 350 мл
зехтин 300 мл
сол 1 с.л.
захар 1 ч.л.
яйце 1
2 пакетчета суха мая (по 7 г)
70 - 90 г черни маслини без костилки
сусам за поръсване

1. Смесете в купа млякото, зехтина, солта, захарта и белтъка на яйцето. Прибавете брашното, пресято с маята. Нарежете маслините на малки парченца и ги прибавете към продуктите. Замесете тесто, оформете го на топка, сложете в наслена купа и оставете да втаса на топло за 30 минути.

2. Разделете тестото на 2 топки (ако искате да направите по-малки кифлички – на 4). Върху набрашнена повърхност разточете всяка топка на кръгла кора с дебелина 2-3 мм. Като почнете от центъра на кръга по посока на външния ръб разделете радиално кората на 8 правоъгълника. Завийте всеки триъгълник на кифла, като навивате от широката му страна към върха.

3. Наредете кифлите в тава, застлана с хартия за печене. Намажете ги с жълтъка на яйцето, разбит с малко вода и ги поръсете със сусам. Оставете ги отново на топло за половин час, за да втасат отново.

4. Изпечете ги в предварително затоплена до 200 градуса фурна до тъмно златист цвят. След като ги извадите, завийте тавата с кърпа за 20 минути.


Бележки

София Мел Брашно за типов хляб има по-високо пепелно съдържание, което гарантира по-ниската му калоричност. Това го прави подходящо за приготвянето на по-диетични тестени изделия.