Рецепта

Гърне кебап

Гърне кебап
Продукти:

  • 1 кг овнешко месо от бут

15-20 стръка зелен лук
1 по-голяма връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
2-3 стръка чубрица
5-6 лютиви пиперчици
сол на вкус
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1 ч. ч. масло
Приготвяне:

1. За рецептата "Гърне кебап" месото се нарязва на хапки и се слага в пръстено гърне. Добавят се едро нарязаните стръкове зелен лук, ситно нарязаните джоджен и чубрица, солта, черният и червеният пипер, брашното и маслото.
2. Сместа за рецептата "Гърне кебап" се разбърква и се залива с една чаша вода. Похлупва се и капакът се замазва с тесто.
3. Така приготвеният кебап се пече във фурна или заровен в жар около два часа.
Бележки:

Рецепта за Гърне кебап - вкусна рецепта от националната ни кухня, приготвена за празника Свети Константин и Елена - 21 май.
Източник на рецептата и снимката : сп. Кулинарен Журнал (05/2011 г)

Свети Константин и Елена – 21 май

Император Константин, наречен Велики, е първият римски император, признал преследваната от 3 столетия християнската вяра. Това става с прочутия През Медиолански едикт, издаден през 313 г. Императорът създава и първата християнска столица Константинопол, в която съгражда многобройни великолепни християнски храмове. Неговата майка царица Елена открива кръста, на който бил разпнат Христос и по-късно на това място той изгражда храма „Гроб Господен“, наричан от всички Божи гроб. Благочестивата царица построява няколко храма в Йерусалим, Витлеем и на Елеонската планина. Константин и Елена са заслужили названието „равноапостоли“, защото като апостолите на Христа разпространяват християнската вяра.