Рецепта

Медена питка

Медена питка
Продукти:

  • 1 кг брашно

10 г прясна мая
150 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
20 г масло
200 г мед
Приготвяне:

1. За рецептата "Медена питка" брашното се пресява над купа и в получената купчинка се прави кладенче. Маята се стрива с хладкото мляко и солта и заедно с малко вода се сипва в него.
2. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Тавичка се намазва с маслото и в нея се разстила тестото. Набожда се с вилица, оставя се отново да втаса и се изпича в умерена фурна.
3. Топлата питка се намазва с меда.
Бележки:

Рецепта за Медена питка - рецепта за вкусна, мека и медена питка. Традиционно се приготвя за Атанасовден – 18 януари. Според народните вярвания на този ден св. Атанас, на който при разпределението на света са се паднали зимните снегове и ледове, си съблича кожуха, облича копринена риза и отива в планината, за да прогони зимата и да извика лятото. Затова се смята, че този ден отбелязва средата на зимата. Св. Атанас Зимни се смята за покровител на стадата – за здравето на овцете на празника се прави курбан от тлъст овен. За да няма проблеми в курника, всяка къща коли черна кокошка. Замесва се прясна пита с мед, която се раздава на съседи и роднини. На трапезата се поднася още свинско с бамя. Рецептата и снимката са заснети от сп. Кулинарен Журнал (1/2011 г).