рецепта

Затворен пай със спанак, извара и яйца

Затворен пай със спанак, извара и яйца

Ефектно и вкусно!
5 5 3

Рецепти за пай, пирог, киш и др.

Подготовка: 60 мин.

Готвене: 30 мин.

Порции: 4-6

Българска

Рецептата "Затворен пай със спанак, извара и яйца" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

краве масло 200 г размекнато
жълтъка 2
вода 2 с. л.
сол 1 ч. л.
брашно около 400-500 г

За плънката:

2 стръка зелен лук
зехтин 1 с.л.
Спанак 350 г
Чесън 1 скилидка
1-2 стръка пресен джоджен
250 г рикота или крема сирене
кисело мляко 2 с.л.
Индийско орехче щипка
бял пипер щипка
сол на вкус
4 сварени яйца

1. За тестото смесете разбитите жълтъци с водата и постепенно добавете размекнатото масло. Прибавете солта и на порции сипвайте брашното. Замесете много стегнато маслено тесто, разделете го на две топки (едната трябва да е малко по-голяма), увийте ги в прозрачно фолио и ги приберете за поне 30 минути в хладилника.

2. През това време пригответе плънката. Нарязания лук запържете в тенджера със загретия зехтин. Нарежете спанака на ситно и го сипете в тенджерата. Задушете под капак за няколко минути, прибавете пресования чесън и наситнения джоджен, разбъркайте. Свалете от котлона и оставете да изстине.

3. Смесете сиренето рикота/крема с киселото мляко. Подправете с индийското орехче, белия пипер и сол на вкус и разбъркайте добре.

4. В тавичка за пай поръсете няколко капки олио и разстелете с пръсти по-голямата топка тесто. Тестото трябва да обхване както дъното, така и стените на тавата и да излиза малко над тях. Сложете хартия за печене и запълнете дъното със зърна боб. Запечете за около 10-15 минути в загрята до 180 градуса фурна.

5. Извадете от фурната и отстранете боба и хартията. Насипете на равен пласт спаначената смес. Обелете яйцата и ги наредете легнали отгоре. Засипете със сиренената смес и я загладете отгоре.

6. Разточете втората топка тесто и я сложете като капак на пая. Защипете заедно краищата на долната и горната кора. Направете с остър нож дупки на няколко места в капака, за да излиза парата. Печете 25 минути при 180 градуса или докато кората се зачерви приятно.

Съвет към рецептата за Затворен пай със спанак, извара и яйца:

Сервирайте топло или студено, с кисело мляко или айран.


Бележки

Ефектно и вкусно!