рецепта

Елхичка от сладки профитероли

Елхичка от сладки профитероли

Рецептата е от форума и e публикувана от Yoli
5 5 1

КОЛЕДА

Подготовка: 50 мин.

Готвене: 30 мин.

Порции: 15-20

Българска

Рецептата "Елхичка от сладки профитероли" беше добавена на

Добави коментар

За еклерите:

вода 250 мл
масло 75 г
брашно 150 г
захар 1/2 ч.л.
щипка сол
яйца 4
Продукти за крема
прясно мляко 500 мл
брашно 4 с.л.
захар 5 с.л.
жълтъка 2
настъргана кора от 1/2 лимон
Ванилия 1
гр.черен шоколад 50
Какао 2 ч.л.
50 гр.бял шоколад
течна подсладена сметана 100 мл
1 ч.ч.захар за карамелизиране
Украса
белтъка 2
пудра захар 100 г
захаросани плодове
захарни перлички

1. Сложете в тенджерка водата , маслото , захарта и солта. Щом течността кипне, я дръпнете от огъня и сипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично докато получите гладко , еластично тесто, което се отделя от стените на съда. Върнете обратно на котлона и бъркайте за кратко, докато на дъното на тенджерката се получи бял пласт. Оставете тестото да изстине , след което прибавете едно по едно яйцата като бъркате непрекъснато с миксер с бъркалките за тежко тесто.

2. В тава , покрита с хартия за печене, направете малки еклерчета (не по-големи от лешник). Сипвайте по малко тесто с чаена лъжичка. Ако искате да станат по-гладки , мокрете си дланите и с ръце правете малки топчета от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200 градуса фурна.

3. Разбъркайте брашното , захарта , лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и налейте малко мляко. С бъркалка разбъркайте на гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крем. Горещия крем разпределете по равно в два съда. Към едната част прибавете белия шоколад , а към другата - черния и пресятото какао. Разбъркайте добре двата крема, докато се стопи шоколадът. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте на сняг сметаната. Прибавете я по равно към двата крема.

4. Напълнете еклерчетата с кремовете. Можете да ги срежете по средата и да ги напълните с помощта на малка лъжичка или да шприцовате кремовете чрез пош с тънък и дълъг накрайник.

5. Карамелизирайте захарта. Оформете кръгла основа от еклери на дъното на равна чиния. Слепвайте ги един за друг като ги топвате в горещия карамел. По същият начин оформете върху основата втори кръг еклери , по-малък от първия. И така....докато се оформи малка елха.

6. Украсете елхичката с белтъците , разбити на сняг със захарта и я гарнирайте с плодовете и перлите.

Съвет

Ако искате да поднесете този десерт след един или два дани , моят съвет е да слепите еклерите с разбит със захар белтък , тъй като карамелът много бързо се овлажнява и има опасност цялата "конструкция" да се разпадне. Но...все пак....всички знаят , че еклерите са най-вкусни съвсем пресни , а не на следващия ден....


Бележки

Рецептата е от форума и e публикувана от Yoli