рецепта

Вит тиквеник с точени кори

Вит тиквеник с точени кори

Брашното за баница на София Мел гарантира, че домашно точените кори винаги ще са с необходимата еластичност и няма да се късат.
5 5 1

Баници

Подготовка: 60 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Вит тиквеник с точени кори" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

София Мел Баница 400 г
олио 2 с.л.
оцет 1 с.л.
щипка сол
маргарин 2 с.л.
Тиква 800 г
олио 100 мл
захар 100 г
Канела 2 ч.л.
орехови ядки 100 г

1. Настържете обелената и почистена от семките тиква на едро ренде. Посолете леко и оставете за един час.

2. В купа смесете олиото, оцета и солта с 250 мл хладка вода. Прибавяте на порции брашното и бъркайте. Прехвърлете върху набрашнена повърхност и замесете меко тесто.

3. Разделете тестото на 16 питки и ги сплескайте. Слепете ги две по две с малко маргарин помежду им. Оставете ги да починат за половин час.

4. Почнете да разточвате първата кора. Когато тестото не може да се изтъни повече, навийте го около точилката (тя трябва да е тънка) и почнете да я плъзгате напред-назад по плота, като в същото време натискате леко с пръсти от средата към краищата. По този начин разпределяте тестото равномерно настрани и се получава тънка кора.

5. Всяка кора поръсете с олио. След това разпределете настърганата тиква и натрошените ситно орехови ядки. Поръсете със смесените захар и канела. Завийте на руло.

6. Завийте първото руло на охлюв и го поставете в средата на застлана с хартия за печене тава. Завивайте следващите рула около него, докато напълните цялата тава. Наръсете тиквеника с олио.

7. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около чак или до златисто. Оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар.


Бележки

Брашното за баница на София Мел гарантира, че домашно точените кори винаги ще са с необходимата еластичност и няма да се късат.