Рецепта

Слоеста салата „Сельодка под шуба“

Слоеста салата „Сельодка под шуба“
Подготовка: 30 мин.
Готвене: 30 мин.
Порции: 4


 
Продукти:

  • 1 глава лук

1 филе маринована сельодка (херинга)
1-2 картофа
1 морков
3 яйца
1 ябълка
1 червено цвекло
майонеза на вкус
Приготвяне:

1. Сварете или изпечете картофите, цвеклото и моркова. А може и да сварите само моркова и цвеклото, а да изпечете картофите. Става по-вкусно.
2. Сварете яйцата, охладете ги на течаща студена вода и ги обелете. Измийте ябълките.
3. Настържете на едро и в отделни купи зеленчуците и яйцата. Обелете и ситно нарежете кромида. Някои вместо него използват пера зелен лук, но той влошава вкуса на салатата. За да не нагарча, а да сладни, заложете на белия салатен лук.
4. Ако сте купили непочистена херинга, с остър нож изрежете перките и кожата и извадете вътрешностите. Отделете всички кости и костици от филето, не бива да остава нито една, за да не разваля удоволствието от салатата.
5. Нарежете филето на тънки ивици и ако нямате много друга работа, накъсайте ги с пръсти на парченца.
6. Много се спори трябва ли да се намазват всички слоеве с майонеза. Някои от кулинарните специалисти съветват да сипете равни части от 1 л майонеза във всички купи с продукти и да разбъркате. Но защо 1 литър? Защото толкова ще ви отиде и ако намазвате поотделно всеки пласт. Че дори и повече... Обаче толкова много „буржоазен сос“ променя вкуса. Затова по-добре следвайте нашите препоръки.
7. Тази салата може да се приготви и на порции, и на голямо блюдо. В Русия за специални случаи понякога я правят и в... корито – зависи от броя на сътрапезниците. Така че всичко е във вашите ръце.
8. Най-интересният въпрос е как да се подредят слоевете. И тъй като все пак салатата е „Сельодка под шуба“, логично е първият слой да е именно рибеният.
9. Върху него разположете лука и после картофите. Обикновено това е най-дебелият слой в салатата. Него намажете с майонеза, но не прекалявайте.
10. Нанесете яйцата и ябълките последователно върху майонезата. На салатата обаче й е нужна и леко киселичък привкус. Не си помисляйте да слагате кисели краставички – ще приготвите руска салата. За нашето празнично блюдо изполвайте киселки ябълки. Забележете: обелват се и се настъргват едва сега, за да не потъмнеят!
11. Намажете и слоят от ябълки с майонеза, но не обилно, защото този продукт има свойството да се разтича и да цапа чинията. Сега е време за цвеклото, намажете и него с малко майонеза.
12. Салатата-омиротворител може да мине и без украса, но ако все пак държите на нея, може да наръсите с натрошен варен жълтък.
Няколко съвета
* Сложете готовата салата за няколко часа в хладилника, а най-добре е да я приготвите вечерта и да престои на студено през нощта. През това време майонезата ще поеме сока на цвеклото и ще се оцвети в приятно розово.
* Поднесете салатата с прясно изпечен хляб и питие според вкуса ви – например чашка водка.
Бележки:

Ако нямате време да пълните шаран за Никулден, заложете на тази салата със сельодка. Рецептата е много подробна, но приготвянето е бързо и елементарно.