Рецепта

Пушена вешалица от свински врат

Пушена вешалица от свински врат
Продукти:

  • 600 г свински врат


За маринатата:

3 с. л. захар
3 с. л. сол

За гарнитурата:

2 моркова
2 стръка пресен лук
парче прясно зеле
1 глава кромид
2 листа къдрава салата
2 с. л. сос хрян
Приготвяне:

1. За рецептата "Пушена вешалица от свински врат" всяка порция месото се нарязва по дължина на две парчета. Те се мариноват, като се натриват с равни количества сол и захар.
2. Оставя се да престоят два дена на студено, опушват се и след това се изпичат на скара с дървени въглища. Поднасят се върху листа къдрава салата.
3. За гарнитурата се настъргват морковите, зелето и кромидът се нарязват ситно и се подправя със сос от хрян.

Съвет към рецептата "Пушена вешалица от свински врат"

Вешалцата става много вкусна, ако месото се опуши. Вкъщи това може да стане в тенекия от сирене. На седем-осем сантиметра под отвора пробийте три срещуположни дупки и прекарайте през тях шишове за грил. Закачете на тях ченгели, на които ще виси месото и пригответе капак от чам. На дъното на тенекията сложете пласт от 3-4 см чамови или дъбови стърготини и малко хвойна, а отгоре - метален съд с малко вода, три-четири супени лъжици олио, черен пипер на зърна и дафинов лист. След като се закачи месото, тенекията се похлупва, слага се на силно загрят котлон и след 15 минути стърготините почват да пушат. Отхлупва се за една-две минути, пак се захлупва и опушването продължава на тих огън около 40 минути. Рецепта за Пушена вешалица от свински врат - сгответе сръбска рецепта с месо от свински врат :-) Източник на рецептата сп. Кулинарен Журнал (7/2011 г).
Бележки:

Рецепта за Пушена вешалица от свински врат - сгответе сръбска рецепта с месо от свински врат :-) Източник на рецептата сп. Кулинарен Журнал (7/2011 г).