Рецепта

Ягодова торта Павлова

Ягодова торта Павлова
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 225 мин.
Порции: 4-6


 
Продукти:

  • 4 белтъци

200 г пудра захар
1 ч. л. оцет
1/2 с. л. нишесте
500 г пресни ягоди

За крема:

500 мл разбита сметана
2 с. л. пудра захар
1 пакет ванилова захар
Приготвяне:

1. За рецептата "Ягодова торта Павлова" белтъците престояват 30 минути на стайна температура и се разбиват на лека пяна, като постепенно се прибавя пудрата захар. Разбива се, докато пяната се сгъсти и образува връхчета.
2. Постепенно се прибавят оцетът и нишестето. Фурната за рецептата "Ягодова торта Павлова" се загрява до 100 градуса. Тавичка се постила с хартия за печене, върху която предварително се начертават две окръжности с различен диаметър.
3. Белтъчната смес се слага в шприц и в начертаните окръжности се шприцоват спирали. Горният белтъчен блат се прави с повдигнати краища.
4. Тавичката за рецептата "Ягодова торта Павлова" се слага в загрятата фурна и блатовете се подсушават час и десет минути или два часа. Оставят се във фурната, докато напълно се охладят.
5. Върху блюдо, покрито с фолио, се слага долният, най-големият блат, намазва се с разбита сметана и се нареждат ягоди.
6. Отгоре се поставя вторият, по-малък блат, намазва се разбита сметана, нареждат се ягоди, те се намазват със сметана и върху нея се слагат още ягоди.
7. Ягодовата торта Павлова се украсява по желание и с розички от сметана.
Бележки:

Рецепта за Ягодова торта Павлова - рецепта за десерт, който е добре известен и популярен в цял свят, достатъчно да прочетеш името му и знаеш какво точно ще вкусиш :-) Пригответе Ягодова торта Павлова и зарадвайте близките си. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (6/2011 г).