рецепта

Пай с черен и червен касис

Пай с черен и червен касис

Рецепта за Пай с черен и червен касис - рецепта за вкусен, ароматен пай с червен и черен касис. Приготвянето ще отнемем време, но резултатът си заслужава :-)
4 5 2

Рецепти за пай, пирог, киш и др.

Подготовка: 40 мин.

Готвене: 180 мин.

Порции: 4

Българска

Рецептата "Пай с черен и червен касис" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

черен касис 180 г
червен касис 180 г
захар 80 г

За масленото тесто:

брашно 225 г
сол 1 щипка
масло 115 г
жълтък 1
студена вода 2 с.л.

За бисквитеното тесто:

яйца 2
захар 40 г
брашно 40 г

За глазурата:

готово касисово желе 3 с.л.

1. За рецептата "Пай с черен и червен касис" за плънката дватата вида касис се слагат в отделни съдове и всеки се поръсва с половината от захарта. Съдовете се стръскват няколко пъти, за да се разпредели тя равномерно. Оставя се да престои така четири часа.

2. За масленото тесто се смесват брашното, солта и настърганото на едро ренде масло. Прибавят се разбития с вода жълтък и се замесва тесто. Оставя се да престои в хладилника 30 минути.

3. Тестото за рецептата "Пай с черен и червен касис" се разстила във форма за печене и се набожда с вилица. Върху него се поставя хартия за печене, а над нея – зърна боб, за да не се вдигне при печенето. Изпича се 15 минути в умерена фурна.

4. За бисквитеното тесто яйцата се разбиват със захарта на гореща водна баня, докато се получи гъст крем. Сваля се от банята и се добавя брашното.

5. Тестото се слага върху наполовина готовото маслено тесто и се пече десет минути. Температурата се намалява на 170 градуса и се пече още десет минути. Изважда се и се охлажда.

6. Отделеният от плодовете сок се изцежда и се запазва. Двата вида касис се нареждат в последователни концентрични редове върху готовия блат.

7. За глазурата в тенджерка се налива сокът и се слага желето. Кипва се бързо до блестяща смес. Охлажда се почти до застиване и се нанася с лъжица върху плодовете.

Съвет към рецептата "Пай с черен и червен касис"

Касисовото желе може да си направите от касисов сок и желатин.


Бележки

Рецепта за Пай с черен и червен касис - рецепта за вкусен, ароматен пай с червен и черен касис. Приготвянето ще отнемем време, но резултатът си заслужава :-) Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (7/2011 г).