рецепта

Доматена супа с фиде

Доматена супа с фиде

Рецепта за Доматена супа с фиде - вариантите на доматената супа са според желанието да се "затрудним" в приготвянето й. Най-важното е, доматите да са хубави, слънчеви.
3.87 5 30

Студени супи

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 50 мин.

Порции: 5

Българска

Рецептата "Доматена супа с фиде" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

домати 1 кг (2-3 средни)
2 средни картофа (~ 200 г)
моркова 2
1 чушка (пиперка)
олио 60-70 мл
Чесън 2 скилидки
сол на вкус
щипка захар
щипка чубрица
босилек, риган или магданоз - пресни
с фиде пълна шепа

• За рецептата "Доматена супа с фиде" морковите и картофите се настъргват, чушката нарязва на ситно.

• Запържват се за 1-2 минути в олиото (това със запържването на моркова го правя при почти всяка супа - така те и придават по-наситен жълтеникав цвят още преди застройката с яйце).

• Доматите се настъргват на едро ренде - няма смисъл от предварителното им белене, тъй като докато се настържат ципата им се е отделила.

• Прибавят се към морковите и изваряват за 10 минути.

• Прибавят се солта и захарта - ако са по-кисели доматите и има нужда от убиване на киселината им и налива водата - около 1,2 л.

• Оставя се да ври около 20-30 минути, докато омекнат зеленчуците.

• Пасира се (по желание) - малко, колкото картофите да уплътнят соса, или до хомогенна смес (за крем-супа - въпрос на вкус и време е. Или изобщо не се пасира, а се остави така, за да се усещат добре зеленчуците).

• Прибавя се фидето и пасираните(ситно нарязани) скилидки чесън и доматената супа ври още 5-6 минути.

• Докато е гореща доматената супа с фиде се поръсва със щипката чубрица, а когато е поизстинала - със ситно нарязаните зелени подправки.


Бележки

Рецепта за Доматена супа с фиде - снимката и рецептата са изпратени от pep-4o.

Еднакво вкусна е и топла, и студена.

Вариантите на доматената супа са според желанието да се "затрудним" в приготвянето й. Обикновено е достатъчно лук да се запържи, да се прибавят настърганите домати, сол, вода и да се сварят зеленчуците. След което малко ориз, или фиде, застройка по желание.

Подправката пак по желание - чубрица, магданоз, риган или босилек - тези пресни - кога както се случи и каквото има от тези, в тази последователност. Сега, аз босилек си имам хубав лимонов, та с него правя от известно време, освен щипката чубрица.

Най-важното е, доматите да са хубави, слънчеви, както се казва - месести и меки, не твърди, сорт "пазарски", които зимата и ранна пролет по две-три седмици изкарват по масите и в жегата. Е тогава супата няма този вкус :-)

Хубавото е, че сега по пазарите има много добри домати.

В някои случи може да се пасира, друг път да се остави така, за да се усещат парченцата домати. "Моята" обаче е пасирана не до гладкост. Пасирам заради картофа - да уплътни соса.