рецепта

ЧУДНИ,ЧУДНИ РОГЧЕТА :)

ЧУДНИ,ЧУДНИ РОГЧЕТА :)

1 5 1

Печива с Lesaffre

Българска

Рецептата "ЧУДНИ,ЧУДНИ РОГЧЕТА :)" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

вода 100 мл
захар 1 с.л.
1/4 кубче мая /около 10 г/
яйца 2
олио 50 мл
150 г мас (130 гр при мен) /на стайна температура, но не стопена/
сол 1 ч.л.
около 500 г брашно
сирене 150 г

Рецептата е на Петя Цанкова и участва в конкурса на Lesaffre

Усещате вкуса им в устата си още нали :) ... На онези рогчета от детството ... и се връщате назад ... в годините и спомените ...

Ето и рецептата като почти нищо не съм променила в нея.

В хладката вода разтваряме захарта и маята. Отделно разбиваме едно яйце с олиото. Пресяваме брашното, смесваме го със солта и правим в средата кладенче. Изливаме вътре сместа с маята и сместа с яйцето.

Започваме с помощта на лъжица да придърпваме по малко от брашното, докато се образува каша. Тогава добавяме маста и започваме да месим с ръце докато се образува нелепнещо тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме да почине 30 минути.

Приготвяме си плънката, като разделяме белтъка от жълтъка на второто яйце. Жълтъка оставяме за намазване, а белтъка разбиваме на пяна (аз не го разбих) и натрошаваме вътре сиренето.

Тестото разделяме на четири части. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 5 мм и в единия дълъг край разпределяме щедро плънка.

Навиваме на стегнато руло и нарязваме на парчета с дължина 10см. Оставяме ги на стайна температура да втасат за 45 минути.

Втори начин на оформяне:

Тестото се разделя на 10 топки. Всяка се разточва на удължена елипса дълга 20 см (колкоро разперена длан).В единия край се слага от плънката и се навива на стегнато руло. Оформени по този начин рогчетата не само на вкус, но и на форма приличат на купешките :)

Намазваме с разбит с малко прясно мляко жълтък (при мен с 1 ч.л. олио) и печем в предварително загрята на 230 градуса фурна за 15 - 20 минути.

Да ви е сладко и вкусно така както в детството ;)

***Маста може да се замени със същото количество краве масло или маргарин , но аз лично не го препоръчвам ,защото е много нездравословен.