рецепта

Фокача с тиквички и чили

Фокача с тиквички и чили

Рецепта за Фокача с тиквички и чили - рецепта за мека, вкусна и пикантна фокача. Идеална основа за сандвич с майонеза, резени домати и мортадела!
1 5 1

Фокача

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 120 мин.

Порции: 6

Българска

Рецептата "Фокача с тиквички и чили" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

брашно 450 г бяло
7 г суха мая
вода 250 мл
бяло вино 4 с.л.
зехтин 6 с.л.
кромид 1/2 глава
1/2 тиквичка
1 чили чушле
морска сол 1 ч.л.

1. За рецептата "Фокача с тиквички и чили" брашното се пресява в купа и се разбърква със солта и сухата мая. Сипват се леко затоплена водата, виното и 2 с. л. зехтин. Замесва се меко тесто, слага се на поръсена с брашно повърхност и се меси 5 минути.

2. Връща се в купата, покрива се найлон, намазан с масло, и се оставя да втасва около 1 ч.

3. Отново се меси 1-2 минути и се оформя на елипса с дължина около 28 см и дебелина 1 см. Слага се в намаслена тавичка и на повърхността с палец се правят вдлъбнатинки на равно разстояние една от друга. Покрива се с найлон и се държи на топло, за да втаса за около още 20 минути.

4. Кромидът се обелва, измива и нарязва на ситно. Слага се в 2 с. л. загрят зехтин и се запържи за около 4 минути. Добавят се ситно нарязаната тиквичка и чили чушлето – почистено от семките и нарязано на дребно.

5. Фокачата с тиквички и чили се напръсква с останалия зехтин и се запича за 10 минути в загрята фурна. Поръсва се луковата смес и солта и се пече още 20 минути. Охлажда се и се поднася.

Идеята на Наталия към рецептата "Фокача с тиквички и чили"

Разрежете фокачата на квадрати, а тях – хоризонтално на две части. Намажете половинките с майонеза и сложете резени домат и мортадела – получава се невероятно вкусен сандвич!


Бележки

Рецепта за Фокача с тиквички и чили - рецепта за мека, вкусна и пикантна фокача. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (5/2010 г).