рецепта

СТРАНДЖАНСКИ ЛУЧНИК

СТРАНДЖАНСКИ ЛУЧНИК

1 5 1

Печива с Lesaffre

Българска

Рецептата "СТРАНДЖАНСКИ ЛУЧНИК" беше добавена на

Добави коментар

За тестото:

брашно, пресято 600 г
прясно мляко 280 мл хладко
мая (суха) 11 г
захар 1 ч. л.
сол 1 и 1/2 с. л.
кисело мляко 4 с. л.
сода 1 щипка
олио 2 с. л.
яйца 2
За плънката: 4 големи глави кромид лук
3 стръка праз лук
зелен лук 1 връзка
1 маринована пиперка
олио 1 с.л.
домашна мас 1 с.л.
пръжки 3 с.л.
гьозум/джоджен, стрит 1 шепа
черен пипер 1 ч.л.
червен пипер ч1 ч.л.

Рецептата е на Севдалина Ирикова и участва в конкурса на Lesaffre

От две години събирам и записвам автентични рецепти, характерни за различните области на България. Гостувах на 87 годишната баба Султана от Синеморец, чийто рецепта знае от нейната майка. Впечатли ме нейния дух и лекота, с която премяташе листите от тесто. Пожелавам ѝ много здраве и дълголетие, за да радва всички ни с вкусни рецепти.

В подходяща купа пресяваме брашното два пъти, за да се аерира. Добавяме сол и чубрица, разбъркваме и правим кладенче в средата.

В хладкото прясно мляко смесваме маята със захарта и малко от брашното - 1 с.л. Оставяме я на топло, за да се активира.

Съставките за тестото трябва да са със стайна температура. В киселото мляко поставяме малко сода. След като шупне го изсипваме в кладенчето. Там прибавяме и другите течни съставки - маята, олиото и разбитото яйце и белтък. Омесваме меко и еластично тесто. Поставяме го върху набрашнен плод и доомесваме, като прибавяме по малко пресято брашно. Прехвърляме го в купата, намазваме го с четчица, напоена с малко мазнина и го покриваме с месал (памучна или ленена кърпа). Оставяме го на топло да почине за около 1 час.

През това време приготвяме плънката. Почистваме лукът и праза и ги нарязваме на ситно, за да се задушат по-бързо (аз използвах блендер).

В подходящ по-дълбок съд изсипваме мазнината и маста. След като се загреят на умерена температура прибавяме последователно и задушаваме лукът, праза и накрая зеления лук. Овкусяваме с подправки - черен и червен пипер, шепа стрит гьозум и сол на вкус (праза има по-сладникав привкус).

Щом съставките се задушат и плънката остане на мазнина прибавяме пръжките. Топлинната им обработка е кратка, целта е те да се отпуснат, да предадат приятна хрупкавост и обогатят плънката с божествен аромат.

Отстраняваме съда от огъня и оставяме да се охлади. Към задушените и изстинали съставки прибавяме нарязаната на ситни кубчета маринована пиперка ( ако са малки, прибавяме 2 бр.). Нейният сладко-кисел вкус балансира сладостта на праза и се допълва чудесно с хрупкавите домашни пръжки.

Тестото ни е втасало, затова го омесваме още веднъж и го разделяме на три части. Едната, която е и основата на лучника е по-голяма и разточваме първа. Дебелината на тестото е около 1 см., а краищата които оставяме отвън са около 10 см. извън диаметъра на тавата. Поставяме върху листа половината от плънката. Разточваме втората кора, която е с диаметъра на тавата. Разпределяме останалата половина от лучения пълнеж и завършваме с трета разточена кора. Прибираме краищата от тестото и завиваме с тях половината от лучника. Загряваме фурната на 250 градуса. Разбиваме жълтъка с малко прясно мляко и с четчица намазваме повърхността.

Намаляваме градусите на 150 и поставяме тавата във фурната. Печем по-продължително време - 50-55 минути, за да сме сигурни, че лучника е добре изпечен от вътре. След появата на приятния златист загар, го изваждаме и още горещ го поръсваме с прясно мляко.

Покриваме го с месал и оставяме да олъхне. Поднасяме го топъл, с чаша греяно вино и добро настроение. Ароматът, който се носи в стаята е неустоим. Препечената горна коричка, богатата плънка с хрупкавите пръжки в нея ме накараха да си отчупя още едно парче.

Съвет: В плънката по желание можете да прибавите и нарязани задушени сърнели или манатарки.