рецепта

Пиле по ловджийски от Средногорието

Пиле по ловджийски от Средногорието

Рецептата е от форума и е публикувана от pep4o
5 5 1

Българска кухня

Подготовка: 30 мин.

Готвене: 100 мин.

Порции: 5

Българска

Рецептата "Пиле по ловджийски от Средногорието" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

пилешки бутчета 5 цели
олио 40-50 мл
4-5 средни гъби печурки (~150 г)
1 "щипка" с 5 пръста от сухи манатарки
Лук 1 глава
1 глава чесън + 2 скилидки
Магданоз малка връзка
бяло вино 200 мл
1 консерва домати ~ 800 г
доматено пюре 2 с.л.
захар 1 ч.л.
1 подкова наденица за печене
черен пипер, сол

1. Бутчетата се срязват на две части. Измиват се, подсушават се добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсват се със сол и пипер, които се втриват с ръце в месото. Оставят се да "отлежат" 20-30 минути.

2. Запържват се в мазнината от двете страни до зачервяване - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Изваждат се в чиния.

3. В същата мазнина в тигана се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 минути прибавят и гъбите-печурки и магданозът, нарязани на ситно. Запържват се за минута.

4. Прибавят се: доматеното пюре, виното и консервираните домати - задължително преминати през сито или цедка, за да могат да се отделят семките, които не са особено приятни за ядене. Всичко се оставя да ври за 15-20 минути, докато количеството остане наполовина.

5. Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени) и накисват за 10 минути в малко топла вода; изваждат се и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (за да не остане някоя песъчинка в нея).

6. Посолява се на вкус, ако доматите не са солени и се прибавя лъжичката захар.

7. Готовият сос се изсипва при месото, поставя се и наденицата, нарязана на парчета. И тук в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно сосът да не бъде над виното на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.

8. Тавата се завива с фолио или затваря с капак и поставя в загрятата на 180 градуса фурна. Пече се 1.5 часа от момента на поставянето във фурната.


Бележки

Рецептата е от форума и е публикувана от pep4o