рецепта

Празнична питка

Празнична питка

Ако искате върху трапезата ви да грейне истински слънчоглед!
5 5 1

Рецепти за пити и погачи

Подготовка: 40 мин.

Готвене: 40 мин.

Порции: 6-8

Българска

Рецептата "Празнична питка" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

суха мая 1 пакетче
брашно за меко тесто + за украсата
захар 1 ч.л.
сол 1 ч.л.
масло 50 г
прясно мляко 100 мл
топла вода 200 мл
Маково семе 3 с.л.

1. В тава се пресява 500 г брашно. Прибавят се сухата мая, захарта и солта. Разбърква се добре.

2. Прави се кладенче в средата и се добавя размекнатото масло. Сипват се и топлата вода и прясното мляко и се замесва тесто за рецептата "Празнична питка". Постепенно се добавя брашно, докато тестото спре да лепне и стане меко и еластично. Оставя се на топло да удвои обема си и се премесва наново.

3. Намаслява се тавичка за печене с диаметър 28 см. Тестото се разточва леко до нужния диаметър и се слага в тавичката. Оставя се да се надигне до средата на тавата, украсява се по желание и се пече.

4. Питата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около десет минути. Температурата се намалява на 180 градуса и питката се пече около 20-30 минути отгоре и отдолу едновременно.

Ако започне леко да потъмнява, се покрива с фолио, за да не изгори. Проверява се за готовност с клечка за зъби. Щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

УКРАСА :

1. За украса се прави тесто от една чаена чаша вода и толкова брашно, колкото да се оформи твърдо и гладко тесто.

2. Тестото се разточва на кора.С нож се изрязва кръг за питата на слънчогледа и листенца. Всяко едно, преди да се сложи на питката, съвсем малко се намокря с пръсти с вода, колкото да залепне.

3. С топченца от тесто се очертава центъра на цветето. Вътрешността му се навлажнява и се поръсва с маково семе. Отгоре със сладкарски бои и четка листата се оцветяват леко.


Бележки

Рецепта за Празнична питка - рецепта как да приготвим красива, празнична питка подходяща за всеки празник. Рецептата и снимката са заснети от сп. Кулинарен Журнал (3/2011 г).