рецепта

Оризов десерт с плодово пюре

Оризов десерт с плодово пюре

Много оригинално и вкусно!
1 5 1

Десерти с плодове

Подготовка: 40 мин.

Порции: 4

Българска

Рецептата "Оризов десерт с плодово пюре" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

мляко 380 мл
1 парче лимонова кора
бял ориз 40 г
захар 2 с.л.
3 листа бял желатин
сладкарска сметана 200 г
Ванилия 1 пакетче

За плодовото пюре и украсата:

ягоди 200 г
мед 1-2 с.л.
4 половинки праскови или кайсии от компот
няколко листа мента

1. Сварете млякото с лимоновата кора. Изсипете в него ориза, като разбърквате. Оставете на слаб огън около 20-25 минути, докато оризът набъбне. Извадете парчето лимонова кора и добавете захарта.

2. Поставете желатина в купичка със студена вода, докато се размекне. Изстискайте го леко и го прибавете към млякото с ориз. Разбъркайте и оставете да изстине.

3. Разбийте сметаната с ванилията и я добавете към млякото с ориз. Сместа изсипете в четири формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставете ги за 3-4 часа на хладно да се стегнат.

4. Изчистете ягодите, измийте ги и ги отцедете. Пасирайте половината количество от тях и го подсладете с меда. Останалите ягоди отделете настрана.

5. Нарежете 3 половинки праскови (или кайсии) на малки парченца и също ги пасирайте. Четвъртата половинка нарежете на резенчета.

6. Потопете формичките за кратко в гореща вода и с остър нож отделете десерта от стените на съда. Обърнете го в малки чинийки. Сипете от двата вида пюре и украсете с резенчетата праскови (кайсии), цели ягоди и листенца мента.


Бележки

Много оригинално и вкусно!