рецепта

Козуначен кейк с мак

Козуначен кейк с мак

Опитайте това вкусно изкушение с невероятно апетитна плънка!
1 5 1

Българска кухня

Подготовка: 30 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 24

Българска

Рецептата "Козуначен кейк с мак " беше добавена на

Добави коментар

За тестото:

брашно 250 г
пудра захар 70 г
масло 70 г
мая 15 г
жълтъка 2
прясно мляко 120 мл
сол 2 г
кората на 1/3 лимон
брашно за разточване 50 г

За маковата плънка:

Маково семе 200 г
захар 130 г
мляко 180 мл
бишкоти 70 г
Канела
кора от 1/4 лимон

Смленият мак се вари с млякото, прибавя се захарта, разбърква се и се сваля от огъня. Прибавят се надробените бишкоти, канелата, кората от лимона, разбърква се и се оставя да изстинат.

В съд се натрошава маята, прибавя се 1 чаена лъжичка захар, малко студено мляко, разбърква се и се прибавя брашното – трябва да се получи рядка кашичка. Разбърква се добре с дървена лъжица и отгоре се наръсва с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Маята е готова, когато увеличи почти двойно обема си и слоят от брашно се напука силно.

Към втасалата мая се прибавят леко затоплено мляко и смес от разбити жълтъци, захар, сол и лимонова кора. С останалото леко затоплено мляко се замесва тесто, като накрая се прибавя и разтопено масло. Измесва се добре с дървена лъжица, докато тестото стане гладко. Оставя се за малко да втаса на топло място. След това леко се омесва и се оставя отново да втасва.

От тестото се разточва дълъг пласт, върху който се намазва маковата плънка и се завива на руло от по-дългата страна. Слага се в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кейк и се оставя отново да втасва. Пече се в гореща фурна около 40 минути до златистокафяво.


Бележки

Опитайте това вкусно изкушение с невероятно апетитна плънка!