рецепта

Желирано лимоново пиле

Желирано лимоново пиле

Рецепта за Желирано лимоново пиле - рецепта за пиле с лимон и желирано, изискващо време, но с отличен резултат. Идеално предястие за всяка празнична трапеза.
5 5 1

Пиле

Подготовка: 30 мин.

Готвене: 180 мин.

Порции: 4

Българска

Рецептата "Желирано лимоново пиле" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

пиле 1
моркова 2
лимонов сок 1 с.л.
кора от 2 лимона
зърна бял пипер 1 ч.л.
желатин 20 г
2 и 1/2 ч.ч. пилешки бульон
пресен лук 1 връзка
2 сварени моркова
1 консерва ананас

1. За рецептата "Желирано лимоново пиле" пилето и два моркова се сваряват в три чаени чаши подсолена вода. След половин час пилето се изважда да изстине, отстраняват се кожата и кокалите и месото се нарязва на кубчета.

2. Нареждат се в съд и се овкусяват със сока и настърганата кора от един лимон и едро счуканите зърна от бял пипер.

3. Желатинът се слага в студения и прецеден пилешки бульон, подправя се със сол на вкус, поставя се на водна баня и се затопля до разтваряне при непрекъснато бъркане.

4. Сваля се от огъня и се оставя леко да изстине, като се добавя настърганата кора от втория лимон.

5. В дълбок порцеланов правоъгълен или елипсовиден съд, предварително изплакнат със студена вода, се излива част от желето – около един сантиметър височина, и се оставя на студено да се стегне.

6. Върху стегнатия желатин се подрежда половината от пилешкото месо, като между парчетата месо се поставя пресен лук, нарязан на парчета с дължина от един-два сантиметра.

7. Залива се с част от бульона и се оставя да изстине и се стегне. Над този пласт се нареждат няколко парченца от сварените два моркова, които са изрязани с формичка на цвете или други формички, и триъгълни парченца от консервирания ананас.

8. Заливат се и съдът се оставя в хладилник да се стегне желатинът. Отгоре се насипва останалата част от пилешкото месо. Отново се залива със желатиновия разтвор и отново се оставя в хладилника.

9. След няколко часа или на следващия ден съдът се потапя в съд с гореща вода за няколко секунди и се обръща веднага в чиния за сервиране.


Бележки

Рецепта за Желирано лимоново пиле - рецепта за пиле с лимон и желирано, изискващо време, но с отличен резултат. Идеално предястие за всяка празнична трапеза. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (3/2011 г).