рецепта

Сръбска баница

Сръбска баница

Домашно точените кори и необичайният начин на редене на баницата я правят уникално вкусна!
3.5 5 4

Тестени изделия

Подготовка: 50 мин.

Готвене: 40 мин.

Порции: 8-12

Българска

Рецептата "Сръбска баница " беше добавена на

Добави коментар

Продукти

Брашно София Мел Баници 6 чаши от 150 мл
яйца 3
прясно мляко 150 мл
олио 150 мл
оцет 1 с.л.
сол 1/2 ч.л.
бакпулвер 1 пакетче
300 г царевично нишесте (за месенето)
масло 1 с.л.

За плънката:

яйца 4
сирене 500 г
кисело мляко 1/2 кофичка
1/2 малка кофичка заквасена сметана
олио 100 мл
сода бикарбонат 1/2 ч.л.

1. За тестото за корите разбийте яйцата с миксер в голяма купа. Прибавете млякото и разбийте отново. Прибавете първо олиото, после оцета и накрая солта, като разбивате след всеки продукт.

2. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Сипете 3 чаши брашно в сместа и разбъркайте до пълното му поемане. Прибавете още 2 чаши, доомесете и ако е необходимо – сипете още една. Трябва да се получи меко, незалепващо по пръстите тесто, което може да се точи.

3. Разделете тестото на три равни части и оформете всяка от тях на фитил (гъсеничка). Нарежете всеки един от фитилите на 10 еднакви по големина парчета.

4. Всяко парче тесто оформете на топче, като го оваляте с дланите си. Сипете нишестето в друга купа и на порции пускайте тестените топчета и ги овалвайте добре.

5. Наръсете работната повърхност обилно с нишесте. Като придърпвате и притискате с пръсти оформете топчетата на кора с размер на чинийка за кафе. С точилка разточете на по-голяма кора. За да стане равномерна, я навийте на точилката няколко пъти и разточете отново.

6. Поръсете кората обилно с нишесте и я сложете настрана. По същия начин разточете останалите 9 топки от първата група. Готовите кори нареждайте върху първата, като не забравяте обилно да ги поръсвате с нишесте – така няма да залепнат една за друга и баклавата ще стои на слоеве.

7. След като направите три групи от по 10 кори, вземете първата и разточете всички кори заедно, докато станат с размера на тавичката за печене. Направете така и с останалите две групи. Благодарение на нишестето корите няма да залепнат помежду си, а ще си спестите много време за точене.

8. За плънката разбийте яйцата с настърганото сирене, киселото мляко, сметаната, олиото и содата.

9. Намажете тава с маслото и сложете две от корите за баница така, че краищата им да висят отвън.

10. Следващата кора намачкайте на топка, потопете я в сместа за плънката и я сложете върху разстланите кори. По същия начин намачкайте и натопете в плънката останалите кори и ги наредете на малко разстояние една от друга.

11. Покрийте с две кори, намазани с масло и вдигнете върху тях висящите извън тавата краища на долните кори.

12. Залейте баницата с останалата част от плънката и я сложете да се пече в умерена фурна до леко зачервяване.


Бележки

Домашно точените кори и необичайният начин на редене на баницата я правят уникално вкусна!