рецепта

Мусаката на овчаря

Мусаката на овчаря

Рецепта за Мусаката на овчаря - рецепта от националната ни кухня, която си заслужава да се приготви :-) Поднесете муската гореща с кисело мляко и зелена салата.
1 5 1

Ястия с кайма

Подготовка: 40 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 4

Българска

Рецептата "Мусаката на овчаря" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

Тиквички 2-3
300 г овче месо от ребрата
300 г овче месо от бута
сол на вкус
2 патладжана
5-6 картофа
1/4 ч.ч. олио
брашно 3 с.л.
кромид 1 глава
1 резен от глава целина и няколко листа
домата 3
Магданоз 1/2 връзка
Чесън 2 скилидки
трохите от 1 филия сух бял хляб
млян черен пипер на вкус
масло 20 г
захар 1 щипка

За заливката:

брашно 1 с.л.
прясно мляко 1 ч.ч.
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
яйца 2
краве сирене 100 г

1. За рецептата "Мусаката на овчаря" почистеното месо се нарязва на едри парчета, посолява се и се оставя да престои на хладно един час.

2. През това време се обелват патладжаните, тиквичките и картофите. Патладжаните се посоляват и се слагат в наклонен съд да се отцеди горчивият сок, овалват се в част от брашното и се запържват в олио.

3. Тиквичките и картофите също се запържват, като тиквичките преди пържене се потапят в останалото брашно.

4. Месото за рецептата "Мусаката на овчаря" се смила на кайма, запържва се заедно с нарязаните на ситно кромид, целина и домати (капачетата на доматите се запазват цели).

5. Оставя се да се задушава 20 минути на тих огън и се смесва със ситно нарязаните магданоз и чесън, натрошения хляб, черния пипер и солта на вкус.

6. В намазана с олио тава се нареждат патладжаните. Върху тях се разстила половината от месно-зеленчуковата смес.

7. Нареждат се тиквичките и се покриват с останалата половина от сместа. Слагат се картофите и се покриват с отрязаните капачета от доматите. Във всяко капаче се поръсва по малко сол и захар и се слага малко краве масло.

8. Ястието "Мусаката на овчаря" се пече 20 минути в силна фурна, след което се залива с паста, приготвена от размитото в студеното прясно мляко брашно, щипка сол, черен пипер, разбитите яйца и настърганото сирене.

Съвет към рецептата "Мусаката на овчаря"

Мусаката се поднася гореща с кисело мляко и прясна салата. Може да се приготви и без пържене на патладжаните, тиквичките и картофите.

След подреждането на суровите зеленчуци и месно-зеленчуковата смес, изпържена в половината от олиото, мусаката се залива с останалото олио и се пече в гореща фурна 40-50 минути, залива се с пастата и се допича.


Бележки

Рецепта за Мусаката на овчаря - рецепта от националната ни кухня, която си заслужава да се приготви :-) Поднесете муската гореща с кисело мляко и зелена салата. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал (3/2011 г).