рецепта

Любимата домашна питка

Любимата домашна питка

Рецепта за Любимата домашна питка - гответе с новия брой на сп. "Кулинарен Журнал" като изпечете ароматна, вкусна домашна питка.
3.75 5 4

Рецепти за пити и погачи

Подготовка: 60 мин.

Готвене: 60 мин.

Порции: 8

Българска

Рецептата "Любимата домашна питка" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

суха мая 2 пакетчета
захар 1 ч.л.
прясно мляко 2 ч.ч.
брашно 1 кг
яйца 3
сол 1 ч.л.
масло 100 г

1. За рецептата "Любимата домашна питка" изсипете маята и захарта в малко от прясното мляко и оставете да се активира. Пресейте брашното, оформете в центъра му клденче и в него сипете яйцата, маята, прясното мляко и солта. Забъркайте тесто и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

2. Ако разполагате с пекарна, изсипете в машината първо течните продукти, след това маята и брашното, и пуснете на програма тесто.

3. Разделете готовото тесто за рецептата "Любимата домашна питка" на 2 части. Eдната от тях разделите на още части – така ще се образуват 4 топки. От едната четвъртина направете фитил. Разточете другата четвъртина на кора с дебелина 1,5 см. В средата й поставете фитила. От двете страни нарежете ленти от фитила до края на тестото. Завийте всеки отрязък върху фитила – един отляво, един – отдясно, докато свършат. Нека се застъпват едно с друго.

4. Така оформената плетка сложете в предварително намаслена и набрашнена тава около стената й – трябва да се оформи борд. Останалата половина от тестото разточете на кора с дебелина 1,5 см. Натрошете сирене и сложете върху разточеното тесто. Завийте на руло. Нарежете на резени. От резените оформете вътрешността на питата – ще се получи нещо като цвете в средата.

5. Оставете питата да втаса 30 минути. Намажете я с разбит жълтък. Печете 40 минути във фурна, предварително загрята до 180 градуса.


Бележки

Рецепта за Любимата домашна питка - гответе с новия брой на сп. "Кулинарен Журнал" като изпечете ароматна, вкусна домашна питка.