рецепта

Усукана питка с магданозено песто и пармезан

Усукана питка с магданозено песто и пармезан

Рецептата е на Севдалина Нейкова от Попово
5 5 1

Тесто

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 50 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Усукана питка с магданозено песто и пармезан " беше добавена на

Добави коментар

Продукти

яйца 2
топло прясно мляко 200 мл
кисело мляко 50 мл
зехтин 3 с.л.
1 пак /7 г/ суха мая
захар 1 ч.л.
сол 1 с.л.
брашно около 700-800 г
настърган Пармезан 50 г
Магданозено песто - 1 ч.ч.
Магданоз 2 връзки
орехи 50 г
настърган Пармезан 50 г
зехтин 100 мл
3 -4 скилидки чесън
сол

1. Предварително се приготвя магданозеното песто. Магданозът се измива и почиства от дръжките, накъсва се и се слага в блендер. Добавят се всички останали продукти и се пасират до получаване на гъста каша. Пестото може да се изсипе в буркан и да се съхранява в хладилник около една седмица.

2. За питката - маята, захарта и топлото мляко се смесват, добавят се 2 с.л. брашно и сместа се оставя да да втаса за 5-6 минути.

3. В контейнерът на хлебопекарната се слагат мазнината, разбитите яйца, млякото и се добавя активираната мая. Добавя се брашното и солта и се замесва меко, еластично тесто, което се оставя да втаса, докато увеличи обема си.

4. Върху набрашнена повърхност се слага втасалото тесто и се разточва на дълъг правоъгълник. Кората се намазва с песто, като се оставят около 2 см по краищата непокрити. Поръсва се с настъргания пармезан и се навива на руло. С остър нож се разрязва по дължина рулото.

5. Двете разрязани части се сплитат, така че да останат с разреза нагоре. Завива се във форма на венец плетеницата, като се подпъхват краищата им. Внимателно се пренася в покрита с хартия за печене тава. Оставя се на топло да втаса около 30 минути. Намазва се с жълтъка, смесен с 1 с.л. олио и се наръсва с пармезан.

6. Пече се на 180 градуса 30-40 минути, докато придобие златисто-кафява коричка. Оставя се да се охлади преди да се разчупи.


Бележки

Рецептата е на Севдалина Нейкова от Попово