рецепта

Усуканици от типово брашно с песто и извара

Усуканици от типово брашно с песто и извара

Тези питки са не само вкусни, но и здравословни и с малко калории!
5 5 1

Питки и хлебчета

Подготовка: 50 мин.

Готвене: 50 мин.

Порции: 2-4

Българска

Рецептата "Усуканици от типово брашно с песто и извара" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

500 г Брашно София Мел Типово
суха мая 1 ч.л.
сол 1 ч.л.
олио 2 с.л.
захар 1 ч.л.
150 мл прясно мляко, леко топло
готварска сметана 100 мл
песто 100 г
извара 100 г
жълтък 1
масло за намазване

1. В купа смесете брашното, маята и солта. Направете кладенче и в него сипете олиото, разтворената в прясното мляко захар и готварската сметана. Замесете меко тесто, оформете на топка и го поставете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло, докато тестото удвои обема си.

2. Премесете отново тестото и го разделете на 2 топки. С ръце и с помощта на набрашнена точилка оформете всяка на правоъгълник с две къси и две доста дълги страни.

3. Намажете единия правоъгълник с песто, а другия – с извара. Завийте на рула и ги приплеснете леко отгоре. Притиснете късите краища, за да се запечатат. Обърнете рулата с „шева“ надолу.

4. С остър нож разрежете първото руло по дължина, като оставите горния край неразрязан. Обърнете получените фитили с плъната нагоре. Преметнете единия върху другия, после втория върху първия. Продължете до краищата, като ги завиете в противотоложни посоки. Повторете същото с втото руло.

5. Поставете рулата в застлана с хартия за печене тава, като оставите място между тях. Отново ги сложете на топло, за да втасат повторно.

6. Намажете рулата с разбития с мало вода жълтък. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 30-35 минути или до златисто.

7. Извадете горещите рула и с четка ги намажете с масло – то ще се разтопи в момента, в който докосне коричката.

8. Сервирайте топли, с чаша айран.


Бележки

Тези питки са не само вкусни, но и здравословни и с малко калории!