рецепта

Зеленчуков пастет

Зеленчуков пастет

Рецепта за Зеленчуков пастет - рецепта как да приготвим вегетариански Зеленчуков пастет за предястие.
5 5 1

Пастети

Българска

Рецептата "Зеленчуков пастет" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

оцет 2 с. л.
сол на вкус
Салата 1
Тиквички 2
моркова 3
1 червена чушка
желатин 6 г

За крема:

сирене крема 250 г
сметана 180 мл
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
сока от 1 лимон
счукани лешници 50 г
бяло вино 350 мл

За соса:

домати 400 г
зехтин 1 с.л.
сушена мащерка 1 щипка

1. За рецептата "Зеленчуков пастет" в един литър подсолена вода се сипва една супена лъжица оцет и тенджерата се поставя на котлона.

2. Отделят се осем-десет по-едри и здрави листа от салатата, отрязват се средните им ръбове и се сваряват за около минута. Изваждат се, охлаждат се със студена вода и се оставят да се отцедят върху кухненска кърпа.

3. За рецептата "Зеленчуков пастет" тиквичките и морковите, измити и обелени, се нарязват по дължина на гредички, а чушката - на лентички. Желатинът се накисва в малко студена вода.

4. За крема от сирене се смесват намачканото сирене, разбитата сметана, солта, черният пипер и лимоновият сок. Набъбналият желатин се разтваря в три супени лъжици гореща вода. Разбърква се със сместа и се оставя настрана.

5. В бялото вино, една супена лъжица оцет и малко сол се варят последователно: чушката - две минути, тиквичките - пет минути и морковите - седем минути. Охлаждат се в студена вода и се отцеждат.

6. Правоъгълна форма за кекс се покрива с прозрачно фолио. Отгоре и по дължината на формата се нареждат отцедените листа от салатата, като краищата им се оставят да висят навън.

7. Щом кремът от сирене започне леко да се желира и да се сгъстява, на дъното на формата се излива слой крем с дебелина около един сантиметър.

8. По дължината на формата се нареждат тиквичките, морковите и чушката. Покрива се с нов слой крем и така се повтаря до свършване на продуктите. Последният слой се прави от крем с добавените в него лешници.

9. Пастетът се завива с краищата на листата салата, притиска се с тежест и се оставя в хладилник 10-12 часа, за да се втвърди добре.

10. Изважда се внимателно заедно с фолиото и се нарязва напряко. Поднася се със студен доматен сос, приготвен от обелените и почистените от семките домати, нарязани на ситно или смлени и разбъркани със сол, черен пипер, една супена лъжица зехтин и мащерката.


Бележки

Рецепта за Зеленчуков пастет - рецепта как да приготвим вегетариански Зеленчуков пастет за предястие. Източник на рецептата и снимката сп. Кулинарен Журнал(3/2011 г).