рецепта

Египетска торта

Египетска торта

Рецептата е на Елза Стоянова от Видин.
5 5 3

Торти

Подготовка: 80 мин.

Порции: 8-10

Българска

Рецептата "Египетска торта " беше добавена на

Добави коментар

За блатовете:

белтъка 10
захар 10 с.л.
брашно 2 с.л.
200 г смлени орехи (лешници, бадеми)

За жълтия крем:

жълтъка 10
захар 10 с.л.
брашно 8 с.л.
прясно мляко 500 мл
1-2 пакетчета ванилия
250 г масло (маргарин) със стайна температура

За сметановия крем:

течна сметана 500 мл
захар 6 с.л.

За крокана:

100-150 г скълцани орехи (изпечени лешници или бадеми)
захар 150-200 г

1. Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да разбивате, докато се получи пухкав “сняг”. Постепенно прибавяйте пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа.

2. Блатът може да изпечете на един път в подмазана и набрашнена голяма правоъгълна тава и да го срежете след това на 3 по ширината или да изпечете поотделно 3 блата в отделни кръгли тавички с диаметър 24 см. Печете в загрята до 170 фурна около 20-25 минути.

3. За жълтия крем разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато се получи смес с гъстота на палачинково тесто.

4. Останалото мляко сипете в тенджерка и загрейте на котлона до кипване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане.

5. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете с непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Прибавете ванилията и похлупете тенджерката със сварения крем, за да да не хваща коричка отгоре. Оставете го да се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.

6. Когато кремът е съвсем студен, разбийте в отделен съд маслото, докато побелее и увеличи обема си. Към него прибавете студения жълтъчен крем, като разбиването продължава, докато се получи еднородна и пухкава маса. Оставете в хладилника, докато приготвяте крокана и сметановия крем.

7. За крокана застелете с хартия за печене дъното на правоъгълна тавичка и върху нея разпределете предвидените скълцани ядки.

8. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрейте, докато тя се карамелизира. Излейте получения карамел на тънък слой върху поръсената с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно.

9. Извадете карамела от тавичката и го натрошете заедно с хартията, като минавате напред-назад с точилката върху него. Не бива да се наситнява прекалено, защото после няма да се усеща в крема. Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта.

10. За сметановия крем разбийте до сгъстяване течната сметана с предвидената за това захар. Прибавете приготвения натрошен и охладен крокан и разбъркайте внимателно.

11. Поставете единия блат върху поднос за торта и намажете с 1/3 от жълтия крем. Върху него разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете със следващите 2 блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.

12. За украсата сварете в съд с дебело дъно 3/4 ч. ч. захар с 1/2 ч. ч. вода и 1 к. л. лимонов сок, докато се получи светъл карамел.

13. Карамелът разлейте на струйка върху хартия за печене в произволно избрани форми. Щом се стегне, отлепете от хартията и налепете върху тортата.

Съветът на Елза:

Може да завършите със сметановия крем най-отгоре, но аз предпочетох да има и шоколад и поръсих тортата със заделения крокан. Оставете я да пренощува в хладилника. Карамелената декорация обаче направете в деня на сервиране! Не оставяйте тортата да пренощува с нея, защото ще започне да се топи и ще си развали вида.


Бележки

Рецептата е на Елза Стоянова от Видин.