рецепта

Гнезда от кайма със спанак и моцарела

Гнезда от кайма със спанак и моцарела

Вкусно

Рецепта за ястие с кайма оформено във вид на гнездо, което е пълно със спанак и моцарел. Ако предпочитате гозбата да е по-изискана, направете я с пъдпъдъчи яйца.

5 5 1

Ястия с кайма

Подготовка: 20 мин.

Готвене: 40 мин.

Порции: 4-6

Българска

Рецептата "Гнезда от кайма със спанак и моцарела " беше добавена на

Добави коментар

Продукти

кайма 800 г
кромид 1 глава
Чесън 3 скилидки
2 филии хляб, потопени в мляко
пресен магданоз 1 връзка
яйца 2
червен пипер 1 ч.л.
Кимион 1/2 ч.л.
Чубрица 1/2 ч.л.
млян черен пипер на вкус
сол на вкус

За спаначената плънка:

бейби спанак 200 г
зехтин 20 мл
масло 20 г
млян черен пипер на вкус
сол на вкус
Моцарела 150 г
6 пъдпъдъчи яйца

  1. Загрейте фурната на 220 градуса. Изсипете каймата в купа. Смелете в блендер кромида и чесъна и добавете напоените в прясно мляко филии хляб. Смелете отново и изсипете сместа в каймата.
  2. Нарежете на ситно магданоза. Чукнете 2-те кокоши яйца и сложете останалите подправки. Омесете каймата, покрийте я с прозрачно домакинско фолио и я приберете в хладилника, докато приготвите спанака.
  3. Нарежете бейби спанака на ситно. Загрейте в малко тиганче на котлона зехтина, заедно с маслото. Изсипете спанака и го сотирайте за минутка. Подправете с черен пипер и сол. Отстранете от котлона и добавете нарязана на кубчета моцарела. Разбъркайте и оставете настрана.
  4. Извадете каймата от хладилника. Покрийте тава с хартия за печене.
  5. Ако имате метален ринг, ще ви бъде от полза: поставете го в тавата и го напълнете с каймата. Притиснете и заравнете със супена лъжица.
  6. С помощта на чаша, с по-малък диаметър от ринга, натиснете в средата на кръга от кайма надолу, така че да хлътне и да се оформи по-висок борд отстрани. По същия начин оформете и останалите гнезда. Ако нямате ринг, ги направете с ръце.
  7. Печете гнездата около 20 минути, след това ги извадете и напълнете със спаначената плънка с моцарела. Оформете вдлъбнатина по средата на плънката и чукнете внимателно по едно яйце. Поръсете с малко черен пипер и сол и пъхнете отново тавата във фурната, докато сиренето се разтопи и яйцето се стегне.